A rendszerváltás híradói letölthetőek az OSA archívumából

A Nyílt Társadalom Archívum (OSA) honlapján napi bontásban most már elérhetőek a Magyar Televízió 20 évvel ezelőtti híradói, melyek páratlan dokumentumai a maguk műfajában a hallatlanul fontos 1989-es évnek.

A projekt indulását Rév István, az OSA igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten jelentette be. Az archívumot naponta bővítik, anyagát a Neumann Ház Nemzeti Audiovizuális Archívuma biztosítja, melynek vezetője, Kitzinger Dávid elmondta: a portálra felkerült felvételeket egy 2005-ös parlamenti döntés értelmében adta, illetve adja át a közszolgálati televízió archívuma. Jelenleg a híradók 45 százaléka van a birtokukban.

A felkerült anyagok letölthetőek, megoszthatóak. A híradós adatbázist az OSA honlapján kiegészíti az ugyancsak naponta frissülő MTI-anyag: az MTI 1989-ben kiadott híreit, valamint akkori rádiófigyelő szolgálatának anyagait, köztük a BBC és a Szabad Európa Rádió (SZER) híreit és kommentárjait közzéteszik mind az OSA, mind az MTI honlapján.

Az OSA a rendszerváltás kezdetének évfordulójára egyéb értékes anyagokat is közzétett: például a szovjet televízió akkori műsorait, valamint a munkásőrség filmstúdiójának 1989-es filmanyagát, az 1989-es év magyar és nemzetközi kronológiáját.

Előzmények