Nagy kárt okozhat a Qualcomm számára az ARM pere

Ha az ARM sikerrel jár, akkor alapvetően semmissé válik a Nuvia 1,4 milliárd dolláros felvásárlása.

A Softbank Group tulajdonában lévő ARM a múlt héten közölte, hogy beperelte a Qualcomm vállalatot és annak nemrég felvásárolt szerzeményét, a chiptervezésre szakosodtt Nuviát, licencmegállapodások és védjegymegsértések miatt.

Az ARM azt követeli, hogy a Qualcomm semmisítsen meg minden dizájnt, amit a Nuvia ARM-megállapodásai alapján fejlesztett, ugyanis az ARM szerint ehhez jóváhagyást kellett volna kérniük előbb.

A Qualcomm szerint az ARM nem jogosult megzavarni a két cég innovációit, ráadásul tele vannak mindenre kiterjedő licencjogokkal, közölték – remélik, hogy ezeket elismerik majd.

Amennyiben az ARM sikerrel járna, az viszont az utóbbi évek egyik legfontosabb stratégiai felvásárlását tenné semmissé a Qualcomm számára. Ráadásul komoly ellentéteket jelez a két fontos technológiai partner között is – az utóbbi években állítólag megromlott a viszony, a Qualcomm nehezményezi a lassuló innovációt, és azt, hogy az Apple emiatt elhúzott teljesítményben. Ezért is vették meg többek között az Apple-chiptervezők által alapított Nuviát, hogy egyedi CPU-magokat fejlesszenek, amelyek eltérnek az ARM által összerakott, riválisok által is használt megoldásoktól. A Nuvia technológiáját az Intel és AMD ellen is felhasználnák a PC-s, főleg a laptopos piacon.

Azóta történt

Előzmények