A SoftBank stratégiai szövetséget akar az ARM és a Samsung között

A SoftBank vezérigazgatója, Masayoshi Son ebben az ügyben tervez találkozót a Samsunggal.

Masayoshi Son, a SoftBank Group alapítója és egyben vezérigazgatója találkozót tervez a Samsunggal, hogy tárgyaljanak egy lehetséges stratégiai együttműködésről a dél-koreai óriás és a chiptervező ARM között.

3 év után most először látogat Szöulba Son, a találkozóra pedig egy jelentésben már a Samsung alelnöke is célozgatott.

A SoftBank még 2016-ban, 32 milliárd dollárért vette meg az ARM-et, az NVIDIA-nak azonban már nem tudta eladni, a teljes iparág mellett a trösztellenes hatóságok is igyekeztek blokkolni az üzletet. Így inkább amerikai tőzsdére lépés felé mozdult a SoftBank.

A spekulációk szerint tech szektorbeli konzorcium is fektethet a cégbe annak semlegessége érdekében, ez egy IPO-t előzhetne meg, kedvezőbb árakkal.

A jelentések szerint a SoftBank számára elsődleges cél az ARM nyereségessé tétele, főleg azután, hogy gigantikus veszteségeket szenvedett el a Vision Fund befektetési ág, valamint az Alibaba-részvényeket is csökkentették.

Az ARM felé persze sokan nyitnának, jelezte már konzorciumon keresztüli vételi szándékát az Intel és az SK Hynix is. Továbbá a Qualcomm szintén lehetséges befektető, bár az ARM épp ezt a fő partnerét perelte be nemrég licencekkel kapcsolatos jogsértések miatt.

Szakértők szerint az ARM IPO-ja csak akkor lehet sikeres, ha minden prémium ügyfele mellé áll.

Azóta történt

Előzmények