Profitugrás az MTelekomnál

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázis ellenére a négyéves profitrekord szép teljesítmény a cégtől. A javulás ugyanakkor főként a Telekom Crne Gore konszolidálásával magyarázható, igaz, a működési költségeket is jelentős mértékben sikerült csökkenteni. (A létszám több mint 10 százalékkal mérséklődött, de még így is majdnem 13 ezer fő dolgozik a cégnél.) Az árbevétel 2,2 százalékkal, 459,4 milliárd forintra, míg az EBITDA 4,7 százalékkal 191,4 milliárd forintra nőtt.

A vezetékes oldalon a belföldi és a külföldi forgalom tovább esett – mindössze 244 milliárd forintot tett ki –, de a mobil és az adatátviteli bevételek ezt ellensúlyozni tudták. A működési költségeket 4 százalékkal sikerült visszafogni, ez mintegy 15 milliárd forintos megtakarítást jelentett, a csökkenő kamatszint a pénzügyi kiadásokat is kedvezően érintette, bár itt még mindig 23,5 milliárd forint a mínusz. Ennek ellenére az adózott eredmény meghaladta a 83 milliárd forintot.

A csoporthoz tartozó legnagyobb hazai mobilcég, a T-Mobile 3 százalékkal, 201 milliárd forintra nőtt, köszönhetően a 4,095 millió előfizetőnek, ami 45,1 százalékos piaci részesedést jelent. A működési eredmény itt 40 százalékkal, 56 milliárd forintra nőtt, igaz, a cég tavaly több milliárd forintot számolt el a Westel névváltásával kapcsolatban. Idén az alacsonyabb készüléktámogatási díjak következtében az átlagos ügyfélmegszerzési költség csökkent, akárcsak az egy előfizetőre jutó havi átlagbevétel, amely 4937 forintról 4914 forintra esett. Az ügyfelek ugyan többet beszéltek, mint egy évvel ezelőtt – a havi átlagos perchasználat 124 perc volt – , de a piaci verseny miatt a cég több kedvezményt adott.

Előzmények