Tényleg bűn, ha pornót nézel a neten?

Erre a hírre nem figyeltem volna fel ma, hiszen ezer van belőlük, ha nem épp ma kell tudósítani arról, hogy a Google, az átlagos felhasználó szempontjából, kérdezés nélkül logol a neten minket. Hogy mit keresünk, merre járunk. Ok, logol, de aztán még figyel is ránk. Egy szoftver, nem ember, de akkor sem megnyugtató.

Persze, ezzel meg lehet birkózni, ki lehet rá technikákat alakítani - minél kevésbé vagy kocka, annál kevésbé hatékonyakat -, de nem is ez volt a revelatív.

Mert itt van ez a csávó. Nem tudom, ki, nem is érdekel, úgy hívják: Matthew White. Az ő esetében pedofília a vád - nem, nem pontos; az a vád ellene, hogy gyermekszexualitással kapcsolatos képeket, talán videókat töltött le -, egy olyan valamit, amire mindenki ugrik. (Megjegyzem: nem túl jogosan, mivel az orvosi értelemben vett pedofília betegség, vagyis a skizofréniával és társaival kellene együtt kezelni.) Ezek ugye nagyon gonosz, kiirtandó emberek a közvélekedés szerint. Meglehet, így is van, nem merek határozott lenni. Ám azt, hogy ki a pedofil, iszonyú nehéz eldönteni. Hiszen, ha a gondolatot nem büntetjük, márpedig azt itten Nyugaton nem szoktuk, akkor a pedofil képeket nézegetőket nem lehetne börtönbe zárni, csakis azokat, akiknek a számlájára tettek írhatóak. A pedofil akkor büntetendő, ha erőszakot alkalmaz - akár szelídet is -, de akkor nagyon, nem tudom. Ezért a mondatért sokan megköveznek nyilván, de hát azokat sem zárják börtönbe, akik "rape" (megerőszakolós), "incest" (vérfertőzéses), vagy éppen "lefejezős" (erőszakos halált mutogató) videókat néznek a neten, és úgy vélem, ezek az emberek legalább annyian vannak, mint a pedofil oldalak látogatói.

Vagy mindenkit, vagy senkit. Vagy tettek alapján, vagy gondolatok alapján. De ez  a megkülönböztetés sem segít igazán nagy bajunkban.

Visszatérve White-ra és a Google-ra, mivel a kettő összefügg. White tárgyalása még folyik, és ő azt állítja, hogy egy torrentoldalon pornót - megnevezése szerint kollégista csajok akcióit - akart letölteni, és amikor megjött a cucc, a kicsomagolás után vette észre, hogy az nem a kívánt tartalom, hanem gyermekpornográfia. Ezek után - mondja ő -, azonnal törölte a filmeket.

Lehet, hogy igazat mond. Lehet, hogy nem, és akkor nagyon súlyos büntetés vár rá.

Azon érdemes elgondolkodni, nem sok ez, de megéri, hogy milyen iszonyatos könnyű ma bárkit bármivel bemószerolni. Megtehetem én magam magammal, de szinte semmibe sem kerül egy rosszakarómnak, hogy ő tegye meg velem. Elég, ha leül a gépem elé, míg én elmegyek kávét főzni.

Azóta történt

Előzmények