Az űrbe menekíti a szervereket a The Pirate Bay

A torrentoldalak elleni általános, globálisnak minősíthető akciók egyik fő célpontja a szinte mindenki által ismert és használt The Pirate Bay, akik eddig meglehetősen kreatívnak bizonyultak abban, hogy elkerüljék a különféle törvényhozások által számukra végzetesnek bizonyuló tiltásokat. A főleg az amerikai kiadói és jogtulajdonosi lobbi által velük szemben indított hadjárat viszonylag sikeres, és a trend arra mutat, hogy – legalábbis a nyugati világban – érdemben lépnek fel a fájlmegosztás ellen, és ebben a küzdelemben a fő ellenség az ikonná vált The Pirate Bay.

Ám az oldal üzemeltetői megannyi csapás után sem hátrálnak meg, a legutóbbi, kiemelten provokatívnak szánt közleményükben egy már jó ideje a „levegőben lógó” megoldás bevezetését jelentették be: ha már a földi hálózatokon nem képesek szembeszállni a fájlmegosztást korlátozó törvényekkel, a szerverlefoglalásokkal, akkor „feljebb emelkednek”, némi hardverre áldozott befektetéssel átviszik a szolgáltatás egy részét ember nélkül repülő eszközökre, „drone-okra”, és így fogják kiszolgálni a felhasználókat.

A Föld felszíne fölött keringő mobil adatközpontok ötlete nem újdonság, egy változatáról már az IT café is beszámolt. Az elképzelés logikája arra épül elvileg, hogy míg a felszínen található hálózatokra egyre nagyobb mértékben érvényesek a nemzeti kormányok által meghozott szabályozások, addig ez a felszín feletti eszközök esetében még nem teljesen egyértelmű.

Ám akár a cenzúramentes netet követelők, akár a fájlmegosztást pártolók felől nézzük az elképzelést, mindenképpen új problémákba ütközünk.

Az egyik fontos terep a „semlegesség” kérdése jogi szempontból: nem teljesen világos, hogy az akármilyen pályán közlekedő műholdak, illetve – ahogy a The Pirate Baynél elképzelik – ember nélkül repülő, szervert hordozó eszközök működtetése és működése milyen következményekkel jár. Ahogy a közleményből látszik, a fájlmegosztó oldal üzemeltetői abban reménykednek, hogy a légtér egy része – ahogy a tengerek esetében is – „nemzetközinek” számít, így problémás az ott történt cselekedetek minősítése, valamint az eszközök elleni fellépés módja.

A másik gond technológiai: a The Pirate Bay elképzelése szerint olcsó, GPS-vezérelt, viszonylag nagy teljesítményű és kevés pénzbe kerülő eszközöket telepítenének a repülőkre. Ugyanakkor azt lehet tudni, hogy a levegőből – netán az űrből – történő internet-szolgáltatás a felmerülő technológia gondok miatt egyrészt nagyon drága, másrészt minősége és kapacitása messze elmarad a földi, optikai hálózat képességei mögött.

A The Pirate Baynél viszont bizakodóak: az általuk Low Orbit Server Stations (LOSS) néven emlegetett megoldás az ígéretek szerint csak az első lépés az új közvetítési módszert illetően, hamarosan 100 Mb/s-os szolgáltatást lesznek képesek nyújtani 50 kilométeres távolságon belül.

A The Pirate Baynél összességében úgy vélik, ha korlátozzák őket a Föld nevű bolygón, akkor elhagyják azt, hiszen az univerzum hatalmas, és kívülről szolgálják ki az igényeket.

Azóta történt

Előzmények