Gondolná, hogy világszinten is olcsó a magyar internet?

Egy komplex felmérés alapján természetesen árnyaltabb lenne a kép, de lehet olyan nézőpontot választani, ahonnan nézve éllovasok vagyunk.

Egy igen sajátos szemléletű felmérést tett közzé a Picodi.com, egy lengyel bázisú, internetes kereskedelemmel, főképp kuponokkal és kedvezményekkel üzletelő startup.

A vállalkozás elemzői annak néztek utána, hogy a világ 62 országában mennyiért lehet korlátlan internetes szolgáltatásokra előfizetni. Azt már elöljáróban le lehet szögezni, hogy az eredményeket némiképp torzítja – pontosabban a választ leszűkíti egy speciális kérdésre –, hogy semmi egyéb tényezőt nem vettek figyelembe, csak azt, hogy az adott ország legnépszerűbb, legnagyobb szolgáltatóit véve melyek a legkedvezőbb ajánlatok. (Magyarországról a DIGI, a UPC és a Telekom T-Mobile szolgáltatását nézték meg.)

A 100 Mb/s lenne az alap

A mai igények szerint már elvárás a 100 Mb/s letöltési sebesség. A felmérés készítői megállapítják, hogy a korábbi adatot figyelembe véve meglepő, hogy Lengyelországban, Romániában, Franciaországban és Szingapúrban a szolgáltatók még ennél is feljebb mentek, és egyáltalán nem ajánlanak ilyen „alacsony” (100 Mbit/s) sebességre képes internetcsomagot. Az elérhető legalacsonyabb a 150 Mbit/s sebességű csomag a lengyel és a román felhasználók számára elérhető, ez a szám Franciaországban 200 Mbit/s, Szingapúrban pedig 500 Mbit/s. A lista végén kullog Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Vietnám, ott még a 100 Mbit/s sebesség sem elérhető mindenki számára.

Picodi
[+]

A fent említett, átlagos sebességű internet (100 Mbit/s) a vizsgált országok közül Dél-Afrikában a legdrágább, 79 euró (26 ezer forint) egy hónapra, Izlandon és Norvégiában a havidíj pedig 62 eurótól (20 500 forint) indul.

A 100 Mbit/s sebességet garantáló havidíjas csomagok Kelet-Európában a legolcsóbbak: Moldovában 8,74 euró (2890 forint), Oroszországban 6,96 euró (2300 forint), Ukrajnában pedig 5,60 euró (1850 forint) – itt Magyarország a következő, vagyis a negyedik legolcsóbb ajánlat itt található 9,34 eurós ajánlattal.

Internetelérhetőség 20 euró/hó áron (6600 forint/hó)

A készítők megvizsgálták, hogy vajon 20 euróból hol és mennyi, milyen minőségű és gyorsaságú internetre futná. A 62 vizsgált országból 20 például eleve kiesne a „versenyből”: Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Svájcban, Chilében, Olaszországban, Portugáliában, Amerikában és a Dél-Afrikai köztársaságban 20 euró alatt nem lehet korlátlan internetcsomagot találni a legnagyobb szolgáltatóknál. A ranglista (a magyar olvasók kedvéért Magyarországgal az élen, de valójában hazánk a harmadik, lásd alább) :

Picodi
[+]

A legnagyobb sebességű internetet (1 Gbit/s) Lengyelországban, Romániában, Moldovában, Indiában, Magyarországon, Lettországban és Ukrajnában találták 20 eurós vagy az alatti áron. Ez az összeg Oroszországban 890 Mbit/s, Kínában és Litvániában 600 Mbit/s sebességre elég.

Fénysebesség

Elméletben 1Gbit/s internet sebességgel egy 1GB nagyságú file 8 másodperc alatt letölthető – a legtöbb országban ez a legnagyobb sebesség, ami csak elérhető. De hol és mennyiért?

A Picodi.com adatai szerint, a legtöbb országban igazi luxusnak számít a fent említett 1Gbit/s internet. 44 országból 22-ben ugyan ajánlanak ilyen csomagot a szolgáltatók, ugyanakkor az ára 50 euró feletti (16 600 forint). A szuper sebességű világháló Ausztriában és Ausztráliában a legdrágább, 199 euró és 209 euró (66 ezer és 69 ezer forint). A legolcsóbb 1Gbit/s internet Romániában mindössze 8 euróba kerül, Magyarországon pedig 9,34 euróba (2500 és 3100 forint) – az árat tekintve így Magyarország a harmadik helyet csípte meg a ranglétrán.

Adatfeldolgozás

A felmérésben 62 országot vizsgáltak (G20 országokat is lefedve), a legnagyobb angol és spanyol ajkú országokat, valamint az egykori Szovjetunió országait.

A legnagyobb internetszolgáltatók árai mellett a kínált technológiát és a korlátlan elérhetőséget is figyelembe vették. A feltüntetett adatok a különleges ajánlatok lejárta utáni, valóban fizetendő összegeket tartalmazzák. Pár kisebb szolgáltatót – melyek lefedettsége csak kisebb területet ölel fel – és további szolgáltatást (televíziós előfizetés, vagy plusz, streaming szolgáltatás) nem vettek számításba. Amennyiben a router maga fizetős, beleszámították a fizetendő árba. Az országok és a szolgáltatók teljes listája itt található.

Azóta történt

Előzmények