Pert vesztett a Microsoft

Egy szövetségi bíróság tegnap az Egyesült Államokban elmarasztalta a Microsoftot, és ítéletében megállapította, hogy a szoftvercég megsértette az Alcatel-Lucent mp3-as audioszabadalmait, s ezért 1,52 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a redmondi vállalatot.

A Microsoft képviselői úgy nyilatkoztak, hogy először is az első fokon ítélkező bíróságtól a kártérítés összegének mérséklését kérik, s ha szükséges, akkor fellebbezést is benyújtanak – s az ítélettel egyébként nem értenek egyet, mert ők a szóban forgó technológiát szabályosan licencelték 16 millió dollárért a német Fraunhofertől.

Bizonyos szakértők szerint ez az ítélet könnyedén elvezethet odáig, hogy az Alcatel-Lucent mindenkit beperelhet a szabvány használata miatt, aki az mp3-as technológiát alkalmazza – így az Apple-t, a Sonyt, a Creative Technologyt és a Napstert is.

Az 1,52 milliárd dollár – ezt úgy számolták ki, hogy a 2003 óta eladott személyi számítógépek árának 0,5 százalékát vették alapul, s pontosan emiatt a számítási elv miatt elégedetlen a Microsoft a summa nagyságával – már jelentős összeg, de csak harmada az Alcatel-Lucent által eredetileg követelt 4,5 milliárdos tételnek.

Joan Campion, az Alcatel-Lucent szóvivője elégedetten vette tudomásul a döntést, ám arról nem kívánt nyilatkozni, hogy vajon indítanak-e a pereket a többi cég ellen is.

Azóta történt

Előzmények