Most a Microsoftot vádolják szabadalmi jogsértéssel

Az Alcatel távközlési vállalat – azok után, hogy tavaly internetes tévé működtetésére kötött vele szerződést – most két külön eljárásban azzal vádolja egy texasi bíróság előtt a Microsoftot, hogy a redmondi világcég összesen hét esetben sértette meg a francia cég szerzői jogait. Részletek alig kerültek nyilvánosságra, de a szabadalmi peres eljárások az elmúlt pénteken megindultak. A benyújtott panasz nem nevezi meg azokat a Microsoft által előállított termékeket, melyek megvalósítják a jogsértést, de az állítólag rosszhiszeműen felhasznált technológiákat igen.

[A
BetaNews információi szerint a videók dekódolásáról, illetve hálózati megoldásokról szóló szabadalmak a per tárgyai. Az első eljárásban az USPTO 6,339,830 és 6,874,090 szabadalmainak megsértéséről van szó (Deterministic User Authentication Service for Communication Network), illetve a 6,661,799 (Method And Apparatus for Facilitating Peer-to-Peer Application Communication.) a vita tárgya. A második perben pedig a következő szabadalmak megsértése kerül terítékre: 5,659,539 (Method and Apparatus for Frame Accurate Access of Digital Audio-Visual Information); 5,864,682 (Method and Apparatus for Frame Accurate Access of Digital Audio-Visual Information); 6,112,226 (Method And Apparatus For Concurrently Encoding And Tagging Digital Information For Allowing Non-Sequential Access During Playback; illetve a 6,823,390 (Method Of Setting Up Data Communication With A Communication Means And Furthermore Program Modules And Means Therefore).]

A történetben az a furcsa, hogy az Alcatel nyilatkozatai szerint a távközlési cég közben folytatja a licencekről szóló tárgyalásait a Microsofttal, s úgy vélik, nem szükséges bírósági döntés a megegyezéshez. Az eljárást csak azért indították meg, hogy a cég követelései mindenképpen teljesüljenek.

A Microsoft képviselő kijelentették, hogy áttekintették a panaszokat, s úgy találták, hogy az érintett problémák még visszanyúlnak a redmondiak és a Lucent közti korábbi pereskedésre – az Alcatel ugyanis idén felvásárolta a Lucentet. A Lucent abban az eljárásban tavasszal az Xbox 360-ban alkalmazott technológiát támadta, mint jogsértőt. A Microsoft ebben az eljárásban viszonváddal élt, mely szerint a Lucent sértette meg a Microsoft jogait. A lezáratlan eljárás most átörökítődött a Lucentet felvásárló Alcatelre, akik a korábbi vádakat újabbakkal toldották meg – feltehetően a sikeres kártérítés reményében.

Azóta történt