Pénztárgépcsere: mennyi az annyi?

A pénztárgépek cseréjére vonatkozó rendelet nem szabályozza, hogy a szuperkasszák bruttó vagy nettó árából vonják-e le az 50 ezer forintos támogatást – számolt be egy most felmerült gondról a Világgazdaság Online.

A lap a tudósítását Vámos Györgynek, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának megállapításaira alapozza, aki elmondta, hogy mind az illetékes minisztérium (Nemzetgazdasági Minisztérium – NGM), mind az adóhatóság (NAV) „sportszerű” volt eddig a vállalkozásokkal szemben – bizonyítja ezt a legutóbbi határidő-kiterjesztés is –, de az említett hiányosságon kívül is akadnak még gondok.

A támogatással kapcsolatban az OKSZ természetesen azon a véleményen van, hogy a nettó árat kell figyelembe venni, hiszen egyébként csökken a tiszta hozzájárulás mértéke. Vámos György úgy véli, hogy még mindig kevés a gyártó a piacon, és igazi versenyt az újabb gyártók piacra lépésétől várhatják csak (a minisztérium friss tájékoztatása szerint jelenleg 13 típus kapott engedélyt). A főtitkár felhívta arra a figyelmet, hogy először 170 ezer forintos nettó áron kezdték hirdetni az elsőként forgalmazási engedélyt kapott lengyel kasszákat, ám az áruk azonnal lezuhant, amikor egy koreai modell is megkapta az engedélyt, és 30 ezerrel kevesebbért kínálták. Ezért tarja helyesnek az OKSZ, hogy az NGM egy hónap türelmi időt adott a kasszák megrendelésére.

A tudósítás kitér a folyamat lassúságára, mert bár az online kasszára átállás nagy ütemben megindulhat az idei évben, de a gyártók és alkatrész-beszállítóik, valamint a beüzemelő szervizek kapacitása véges. És mivel még egyetlen kasszát sem adták át a megrendelőknek, kérdéses, hogy év végéig lehetséges-e több mint 200 ezer egység munkába állítása.

Kormányzati és lapinformációk szerint elég nagy a bizonytalanság, még azt sem tudni pontosan, hogy hány pénztárgépre lesz szükség: a becslések 200-250 ezer gépről szólnak. Ám a megadott hónap végi határidőig csak 160 ezerre érkezett meg a regisztrációs kód igénylése (ha ez nincs meg, a NAV e hiányosság miatt büntetni fog), így a minisztérium még engedélyezte, hogy a mai napon is be lehessen nyújtani az igényeket.

Előzmények