Két hónap haladék a pénztárgépek cseréjére

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hét végén közölte, hogy javasolni fogja a kormánynak, hogy két hónappal hosszabbítsák meg a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépek esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való online bekötési kötelezettséget, vagyis a határidő szeptember elsejére módosulna.

A miniszter azok után döntött így, hogy egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek képviselőivel, akik már korábban kérték a határidő módosítását. Varga Mihály úgy véli, hogy a kéthónapos haladék elegendő lesz a problémamentes átállásra.

Zajlik az engedélyeztetés

A miniszter közölte azt is, hogy az illetékes hivatalhoz eddig hét engedélyeztetési kérelem érkezett, három kiskasszákra, míg négy számítógép-alapú pénztárgépekre vonatkozik. (A hivatal korábbi tájékoztatása szerint hét forgalmazó összesen 13 típust szeretne engedélyeztetni. Ezek közül hat a számítógépes alapú kasszák, hét pedig az úgynevezett kiskasszák közé tartozik, amelyek jellemzően az 1-2 pénztárgépet használó kisüzleteknek, mikrovállalkozásoknak lehet megfelelő.). Néhány hét szükséges az engedélyek kiadására, és a vállalkozók ezek után dönthetnek arról, hogy melyik géptípust választják.

A nemzetgazdasági miniszter szerint – a nagyobb áfabevétel és a gazdaság már most tapasztalt fehéredése miatt – van remény arra, hogy ez a kéthónapos halasztás nem okoz jelentős kiesést az adóbevételekben. Varga Mihály ugyanakkor azt is elmondta, hogy az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó határidő kitolása nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn. A miniszteri rendelet alapján legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez, beszerzéséhez igényelhető gépenként 50 ezer forint támogatást.

Az ár a nagy kérdés

Az Országos Kereskedelmi Szövetség azonban kevesli a gépenkénti 50 ezres támogatást, miután várhatóan sokkal többe kerülnek majd, mint az eredetileg tervezett százezer forint körüli összeg – de hogy mennyivel, azt majd csak akkor lehet megtudni, ha kiadják az engedélyeket. A szervezet főtitkára, Vámos György szerint a kormányzatnak a napokban meg kell változtatnia a rendeletet, amely szerint a régi gépek csak június végéig maradhatnak üzemben a kereskedőknél. A hónap végéig akkor sem lehetne lecserélni több mint 200 ezer pénztárgépet, ha lenne engedélyezett géptípus.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban azt az eljárást is bírálta, hogy a rendelet szerint a pénztárgép vásárlója egy kedvezményre jogosító szelvényt kap a NAV-tól, amelyet átad a forgalmazónak, cserébe csökkentett áron veheti át a gépét. Így tulajdonképpen a kasszák forgalmazói hitelezik meg a kedvezmény összegét, amelyet majd csak később kapnak vissza a hatóságtól.

Azóta történt

Előzmények