Tűzvész volt a világ egyik meghatározó szerverfarmján

Az okáról egyelőre még nincs információ, de kísérteties az egybeesés azzal, hogy az OVHcloud nemrég jelentett be nagyszabású terjeszkedési terveket.

Szerdán, nem sokkal éjfél után tűz ütött ki a franciaországi Strasbourgban az OVHcloud felhőszolgáltató létesítményében: az itt található négy adatközpontból egy teljesen megsemmisült, egy pedig súlyosan megrongálódott.

A balesetben személyi sérülés nem történt, és a vállalat közleménye szerint a levegőben terjedő mérgezéstől sem kell tartani.

A tőzsdére lépését épp két napja bejelentő, 1999-ben alapított OVHcloud meghatározó szereplője a piacnak, Európában ők a legnagyobbak: Franciaországban 17, globálisan 32 adatközpontot üzemeltetnek – sok millió weboldalt szolgálnak ki magánszemélyektől kezdve kormányzati szervezeteken át bankokig, vállalkozásokig stb.

A tűz okára egyelőre nincs magyarázat, a helyszínre érkező mintegy száz tűzoltó roppant nehéz helyzettel találta magát szembe a beszámolók szerint, és csak nagy nehézségek árán tudták a tűz terjedését megállítani.

Működési gondok főként a kormányzati szervezeteknél jelentkezhetnek, ugyanis pl. a vállalat a .fr. domének alig két százalékát kezelte, viszont számtalan hivatalos oldalt tároltak többek között Franciaországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és Elefántcsontpartról. Sokan a globális versenytársak (Amazon, Microsoft, Google stb.) lehetséges európai alternatívájaként tekintettek az OVHcloudra, bár komoly lépések mindeddig nem történtek pozíciójának megerősítésére – egészen a közelmúltig, amikor is január végén bejelentették, hogy egy másik francia céggel társulva egy száz százalékban európai felhőszolgáltatási infrastruktúrát fognak kiépíteni.

Az ügyfelek mindeddig csak kisebb működési zavarokról számoltak be, jelentős adatvesztésről nem érkezett hír.

Mivel a történtek miatt az ép adatközpontokat is le kellett kapcsolni, illetve még nem tudni, hogy milyen helyreállítási munkákat kell elvégezni és azok meddig tartanak, az OVHcloud azonnal értesítette ügyfeleit, hogy indítsák el a vészhelyzeti adatmentési protokollokat.

Azóta történt

Előzmények