(Frissítve) Letilthatják a teljes orosz Wikipediát

Egy kifogásolt szócikk miatt a távközlés és a kommunikációs technológiák mellett az internetet is felügyelő orosz hatóság (Roszkomnadzor – Роскомнадзор) felszólította a szolgáltatókat, hogy az országban blokkolják a teljes orosz Wikipediát.

A döntés előzménye, hogy egy kis dél-orosz város ügyésze azt követelte a szolgáltatóktól, hogy töröljenek egy, a hasisról szóló szócikket, a bíróság pedig júniusi ítéletében helyet adott a keresetnek. Az időközben átírt szócikk egyébként most már csak hivatalos adatokon alapuló tudományos leírás, szó sincs benne gyakorlati tanácsokról vagy hasonlókról.

De az oldal továbbra is elérhető maradt, ezért a Roszkomnadzor előírta a blokkolását. Ám mivel a Wikipedia https protokollt használ, egyes oldalak tiltása nagyon nehéz és technológiaigényes, és erre az orosz szolgáltatók többsége nem képes. A hatóság ezért megjegyzi, hogy ha a szolgáltató nem tudja az adott szócikket tartalmazó oldalt blokkolni, akkor köteles a teljes Wikipediát tiltani.

Állandó harc

A rendelkezést egyelőre még nem alkalmazták, és közben Sztanyiszlav Kozlovszkij, az orosz Wikimedia alapítvány vezetője közölte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Roszkomnadzor visszavonja a határozatát. Az igazgató kijelentette azt is, hogy nem fognak másik protokollra áttérni, mivel ezzel megkönnyítenék az internet cenzúrázását.

Kozlovszkij arra utalt ez utóbbi mondatával, hogy a hatóság hasonló indokkal (ott bizonyos kábító hatású gombákról szóló információkról volt szó) a közelmúltban elrendelte a Reddit blokkolását – ezt később visszavonták, mivel a Reddit letiltotta az érintett thread oroszországi elérését. De a Wikipediával is akadtak már gondok: 2012, a jogi lehetőség bevezetése óta a Roszkomnadzor már több tucat szócikk törlését kérte, ám az oldal a legtöbb esetben ellenállt. Ugyanakkor a hatóság most először kért blokkolást.

Mint ismert, 2012 óta egy meglehetősen homályosan megfogalmazott jogszabály számtalan esetben megengedi a hatóságnak, hogy bírósági végzés nélkül is letiltson weboldalakat 24 órára, és a Roszkomnadzor azóta már több tízezer weboldal esetében élt jogával.

Frissítés: hírügynökségi jelentések szerint a hatóság a felháborodás hatására meghátrált, mivel közölték, hogy az átszerkesztett szócikk már nem törvénysértő, így a blokkolási rendelkezést visszavonják.

Azóta történt

  • Az orosz lélekre káros az online pornó

    Konkrét indoklás nincs, de a hatóság háborút indított a pornóoldalak ellen.

  • Újít a Reddit: jön az Upvoted

    A közösségi oldal legérdekesebb anyagaiból válogatnak majd. Sem hozzászólni, sem értékelni nem lehet a megjelenő híreket.

  • A cenzúra kódja: 451

    Az új kód akkor jelenik meg a böngészőben, ha hatósági utasításra tiltották le a hozzáférést. Sok ilyen eset van, így a felhasználók is tudni fognak róla.

Előzmények