Sorra hódolnak be a cégek az oroszoknak

A Global Voices a Vedomoszty orosz üzleti napilapra hivatkozva azt írja, folyamatban van az orosz Samsung-felhasználók személyes adatainak átmozgatása egy moszkvai adatszerverre. Nyár végén lép életbe ugyanis az úgynevezett adatlokalizációs törvény, ez szükségessé teszi a weboldalak és alkalmazások számára, hogy minden felhasználói adatot Oroszországon belüli szerveren tároljanak.

A Vedomoszty úgy tudja, a DataPro nevű cégtől bérli a Samsung a tárhelyet. A vállalat nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

A Lenovo már korábban bejelentette, hogy ügyfelei személyes adatait orosz szerverekre költözteti, a múlt hétig ez nagyjából ötvenezer dollárba került a kínai vállalatnak. A pletykák szerint mások is engedtek az orosz nyomásnak és megkezdték az adatokat helyi adattárolókra mozgatni.

A nagy webes kereskedelmi oldalak mint az eBay vagy az AliExpress szintén hajlandó az új törvénynek eleget tenni, sőt egyes hírek szerint még a Google is belement a dologba. A képet azért árnyalja, hogy hogy a keresőóriás szóvivője pontatlannak nevezte a sajtóértesüléseket és elmondta, nem született megállapodás az orosz kormánnyal az adatok kihelyezésével kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények