Oroszország 2024-re tervezi a saját műholdas internetet

A Szfera program keretében reális az esély a határidő tartására – jelentette ki Dmitrij Rogozin.

A Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökség által hétfőn közölt nyilatkozatában mondta el: „Ha minden a tervek szerint alakul, 2024-től az ország hozzájut az űrből érkező internethez.”

Szfera
[+]

Rogozin elmondta azt is, hogy a Roszkoszmosz a tudományos és műszaki fejlesztésre elkülönített összegből már meg is kapta az első forrásokat, és jövőre várhatóan újabb 7 milliárd rubelt (mintegy 31 milliárd forintot) különítenek el a Szfera elnevezésű projektre. A rendelkezésre álló összegek egyik részét a hagyományos internetet biztosító Szkif, illetve az IoT-szolgáltatásokat nyújtó Marafon űreszközök prototípusainak kifejlesztésére fogják fordítani: az előbbit 2022-ben, az utóbbit 2023-ban indítják útjára, hogy megkezdődhessenek a tesztek.

A források fennmaradó részét a 2024-ben pályára állítandó „Ekszpressz-RV” nevű kommunikációs műholdak felbocsátásához szükséges hordozórakéták megvásárlására fordítják majd. A kommunikációs űreszközök biztosítása a digitalizációért felelős minisztérium feladata, a rakéták rendelkezésre állítása a Roszkoszmosz felelőssége.

A Szfera program indítását 2018 júniusában Vlagyimir Putyin elnök jelentette be egy tévéműsorban, aki közölte: a projekt keretében több mint 600 kommunikációs, illetve távérzékelő műholdat állítanak pályára.

Azóta történt

Előzmények