Az orosz versenyhivatal egyelőre engedi az előtelepített Windowst a laptopokon

Júniusban számoltunk be arról, hogy az az orosz trösztellenes hivatal (Федеральная антимонопольная службa – FASZ) igen vitatható keresetet nyújtott be a Microsoft ellen a Windows XP forgalmazásának leállítása miatt, majd ezek után a versenyügyi biztos vizsgálatot indított, hogy vajon törvényes-e azoknak a laptopgyártóknak a tevékenysége, akik előretelepített Microsoft-szoftverekkel kínálják termékeiket.

Ez utóbbi üggyel kapcsolatban a FASZ a múlt héten újabb közleményt adott ki, mely egy július 20-ai döntésre hivatkozik: ezek szerint a nagy gyártók (Acer, ASUSTeK, Toshiba, HP, Samsung, Dell) ellen megindított vizsgálatot egyelőre felfüggesztették, mivel nem találtak elég bizonyítékot a versenytörvények megsértésére. A nyomozás folytatódik, de a tárgyalás következő fordulóját elnapolták szeptember 10-ére.

Az ügy lényege: a FASZ június 4-én nyújtott be keresetet, amelyben egy helyi szövetségi versenyügyi törvényre hivatkozva azt állították, hogy a notebookgyártók összehangolt akciójáról van szó, amikor gépeiket előtelepített Windowszal árulják, megfosztva ezzel a vásárlókat az operációs rendszer kiválasztásának szabadságától.

A vizsgálóbizottság úgy találta, hogy jelenleg nincs elegendő bizonyíték e megállapítás alátámasztására, ezért további információgyűjtést rendelt el. A Microsoft közölte, hogy e gyártókkal valóban léteznek megállapodások, ám ezek a gyártók számára csak lehetőséget biztosítanak, kötelezettséget nem írnak elő, vagyis a gyártó dönt arról, hogy milyen operációs rendszerrel kínálja termékeit.

A FASZ képviselője, Anatolij Golomolzin mindenesetre azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzet megváltoztatását tűzték ki célul, hogy egy olyan állapot jöjjön létre, amikor a fogyasztó nincs kitéve monopol-megállapodások következményeinek, s maga döntheti el, hogy milyen operációs rendszerrel kapja frissen megvásárolt számítógépét.

Azóta történt

Előzmények