Óriási leépítés a Matávnál, 22 milliárdért

A Matáv-csoport dolgozóinak negyedét, a Matáv Rt. pedig harmadát bocsátja el a következő két évben, a megmaradó alkalmazottak viszont jövő tavasszal 5,6 százalékkal magasabb bért kapnak. Az elbocsátások 22 milliárd forintba kerülnek, de évi 20 milliárdos megtakarítást hoznak.

A Matáv-csoport 2005-2006 során 3750 fős, azaz 25-26 százalékos létszámcsökkentést hajt végre, több lépésben. Ezen belül a Matáv Rt. 32 százalékos leépítést visz véghez, a tőzsdei társaság a jelenlegi 8000 főből kettő híján 2600-at bocsát el, leányvállalatai pedig 17,3 százalékos csökkentést terveznek, ami a 6700 dolgozójukból 1150-et érint majd. Így összesen a Matáv-csoportnál a jelenlegi 14700 helyett 2006 végére 10950-en fognak dolgozni – jelentette be Pásztori Tamás vezérigazgató helyettes.

Ez a lépés éves szinten 20 milliárd forintos megtakarítást jelent a csoport számára, míg az elbocsátások egyszeri költsége 22 milliárd forint. A Matávnál jövő áprilistól 5,6 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre. A létszámleépítést is magában foglaló hatékonyságnövelő lépésre azért van szükség, mivel a cégnek ellensúlyoznia kell a vezetékes szolgáltatás bevételeinek csökkenését – mondta Straub Elek, elnök-vezérigazgató.

A Matáv által kiadott közlemény szerint a leépítés mértéke és költsége összhangban áll a középtávú stratégiai tervvel, s az elbocsátások révén teljesülni fog az a célkitűzés, amely szerint az anyavállalatnál 2006 végére 500 fölé növeli az egy alkalmazottra jutó bekapcsolt vonalak számát.

A szakszervezetekkel kötött megállapodás a bérfejlesztésről is rendelkezik, ami jövő áprilistól plusz 5,6 százalékot jelent.

Nemrégiben a Hír TV arról számolt be, hogy információi szerint 2005-ben 2000 fős elbocsátást tervez a Matáv. Nagy Bálint, a társaság kommunikációs igazgatója akkor a NAPI Online-nak a kérdést mindössze azzal kommentálta, hogy mint minden évben, idén is tárgyal a vállalat vezetése a szakszervezettel a dolgozókat közvetlenül érintő kérdésekről, többek között a béremelésekről, a szociális juttatásokról, illetve a létszámracionalizálásokról is.

Ez év elején a Matáv úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezettel erre az esztendőre érvényben lévő megállapodás a Matáv-csoportnál 3 százalékos leépítésre ad lehetőséget, így 2004-ben mindössze 600 dolgozót bocsátanak el. A létszámleépítés legnagyobb mértékben a társaság macedón leányvállalatát, a MakTelt érintette, amely ebben az évben 500 alkalmazottjától válik meg. A jövő évi számokról a mostani bejelentésig hivatalosan még nem volt szó.

A Figyelő múlt héten megjelent száma aláhúzza, hogy a cég a hatékonyság folyamatos növelésére kényszerül, hiszen a vezetékestelefon-előfizetők száma a korábban gondoltnál alacsonyabb szinten stabilizálódik. A csoportszinten egyébként jó hatékonysági mutató pedig csalóka, hiszen a T-Mobile jelentősen felfelé húzza az átlagot: a Westel-utód 1800 fővel csaknem annyi bevételt termel, mint a hazai vezetékes szegmens, ahol – a leányvállalatokkal együtt – mintegy 9,5 ezren dolgoznak.

(*) A vártnál nagyobb elbocsátás hírét még emészti a piac, két órával nyitás után a Matáv-papírok 2 forintos többlettel 802 forinton álltak.

Azóta történt

Előzmények