Felturbózta a böngészés sebességét az Opera

Az Opera február közepén jelentett be egy jelentős újítást, melynek keretében az Opera Mini Java-alapú böngésző teljesítményét is tovább javítják. Az Opera Mini esetében is nagyot dobtak már, hiszen ez a technológia a weboldalakat nem a mobiltelefonon dolgozza fel, hanem az Opera szerverein, melyek áttömörítik, átméretezik és a telefon számára könnyen megjeleníthető OBML formátumúra konvertálják az oldalakat. Ezek ugyan Flash és JavaScript nélkül, de 80 százalékkal kisebb méretben, ráadásul egyetlen fájlban érkeznek meg a klienshez, s nem kell újra és újra áttördelni őket, amikor egy-egy kép letöltődik.

Opera Turbo

Az PC-s változatokon is kipróbálható Opera Turbo azonban ehhez képest is előbbre lépett: a Flash és az Ajax támogatása révén a weboldalakat továbbra is jelentős mértékű méretcsökkenéssel, de az előbb említett hiányosságok nélkül képes megjeleníteni.

A fejlesztés igen gyors ütemben zajlik, hiszen az Opera Labs március 13-án közzétett egy előzetest, melyben a felhasználók megismerkedhetnek a szupergyors böngésző tesztváltozatával. A feltelepített program az állapotsávon megjelenít egy ikont, melyre ha rákattintunk, akkor aktiválhatjuk a „turbómeghajtást”. A lekérdezések miatt azonban jelentős gyorsulásra csak az alacsony sávszélességgel rendelkezők számíthatnak, széles sáv esetén ez valószínűleg nem fog jelentkezni.

Az látható, hogy a főképp mobileszközökre szánt megoldás még messze nem tökéletes, viszont a koncepció annál ígéretesebb.

A bétaváltozat Windowsra, Macre és Linuxra elérhető az Opera Labs oldaláról.

Azóta történt

Előzmények