Letölthető az Opera 9.6

Ma, egy hónappal az első béta megjelenését követően, a norvég Opera Software ASA elérhetővé tette asztali böngészőjének 9.6-os verzióját. Várhatóan ez a változat lesz az utolsó jelentősebb lépcső a mérföldkőnek szánt 10-es verzió megjelenése előtt. Az új verzió számos, biztonsággal, stabilitással és sebességgel kapcsolatos javítást tartalmaz, melyek miatt a felhasználóknak erősen ajánlott a frissítés telepítése.

Ahogy azt a verziószám-növekedés is jelzi, az új változat a javításokon kívül új funkciókat is hozott magával. Ezek főképp a levelezőt és az RSS-olvasót érintik, de bővült az Opera Link által szinkronizált funkciók köre is.

Az újdonságok:

  • Opera Link bővítés: az Opera internetes szinkronizációs szolgáltatása a könyvjelzők, gyorshívó bejegyzések, jegyzetek után már az egyéni keresőmotorokat és a begépelt címeket is tartalmazza
  • Hírcsatorna-előnézet: lehetőséget teremt arra, hogy a hírcsatornák tartalmát még a feliratkozás előtt megtekintsük
  • Alacsony sávszélesség üzemmód a levelezőhöz: az Opera integrált levelezőjében bekapcsolható szolgáltatás igyekszik minimalizálni a levelezőszerverrel való kommunikációt. POP protokoll esetén csak levél első 100 sorát tölti le, IMAP használatakor pedig csak az új üzeneteket szinkronizálja. Beállítható az is, hogy a csatolmányokat ne töltse le automatikusan
  • Szálak/partnerek követése: a levelezőben eddig is lehetőség volt arra, hogy a leveleket szálak szerint rendezzük. Mostantól azonban specifikusan is megadhatjuk azokat a levélváltásokat, amelyeket számunkra kiemelt fontosságúak. Ezeket a levelező külön speciális nézetekként kezeli. A funkció használható fontosabb partnereinkkel történő levelezéseink nyomon követésére is
  • Szálak/partnerek mellőzése: ha egy társalgás érdektelen számunkra, mellőzhetjük is. Ekkor a böngésző az adott leveleket vagy partnereket automatikusan olvasottnak jelöli meg. Így nem zavarnak minket, ugyanakkor nem is törlődnek
  • Ugrás a szálra: ideiglenesen az adott levél előzményeit és a rájuk adott válaszokat is láthatóvá teszi
  • Görgetésjelölő: néhány másodpercre felvillanva jelzi, hogy a görgetést megelőzően a lap melyik részénél tartottunk

A változások teljes listája az Opera honlapján olvasható. Bár minket, magyarokat kevésbé érint, de az Opera 9.6 nemzetközi telepítőjében az eddigieken felül további nyelvek is helyet kaptak – indonéz, ukrán, észt, hindi, telugu illetve tamil –, így már összesen 38 nyelv érhető el.

Az új kiadás apropóján az Opera frissítette a telepítő megjelenését, illetve néhány közösségi oldalát is, köztük a böngésző népszerűsítésére szakosodott Choose Opera portált. Ezen felül új blogot indított Discover Opera néven, aminek célja a főbb funkciók 2–3 lépésben történő bemutatása.

Az Opera 9.6 szokás szerint az Opera letöltési oldaláról érhető el minden jelentősebb operációs rendszerre, Windowsra, Linuxra és Macintoshra. Az újabb Macek tulajdonosai mostantól a speciális inteles telepítőt is választhatják, aminek a mérete fele az eddig megszokottnak mégis teljes értékű böngészőt takar.

Azóta történt

  • Windows, Linux lehet két jó barát?

    Egy gyakorló linuxos véleménye a Windows 7 jelenlegi állapotáról és a lehetséges jövőbeli forgatókönyvekről.

  • Kipróbálható az Opera 10!

    A böngésző alfája átmegy az Acid 3 teszten. A végleges verzió jövőre várható.

  • Kipróbálható az Opera 10 első bétája

    Új kezelőfelület, felturbózott motor és még sok minden más az Opera friss tesztváltozatában.

  • 2006. március 9.

    56 éves korában elhunyt Geir Ivarsøy, az Opera Software vezető programozója és egyik alapítója, aki Jon Stephenson von Tetzchnerrel együtt 1995-ben megszerezte a Multitorg Opera nevű böngésző jogait, s ekkortól saját vállalkozás keretében folytatták a norvég Telenor által feladott projektet.

Előzmények