Kipróbálható az Opera 10!

A norvég Opera Software ma elérhetővé tette böngészője következő verziójának első publikus tesztváltozatát. Az Opera 10 alfa Presto 2.2-es motorja a cég közleménye szerint 30 százalékkal gyorsabban jeleníti meg az oldalakat, mint az Opera 9.5-ben dolgozó Presto 2.1. Újdonság a gépelés közbeni helyesírás-ellenőrzés, az automatikus frissítés a legújabb verzióra, a widgetek továbbfejlesztett támogatása Linuxon és az Opera Mailben a HTML-formázás lehetőségének megjelenése. A legnagyobb dobás azonban valószínűleg az, hogy a tesztváltozat sikerrel abszolválja a rendkívül szigorú Acid 3 tesztet.

Ez a próba arra szolgál, hogy a programok fejlesztői könnyen ellenőrizni tudják: a termékük képes-e megfelelő módon kezelni azokat az eljárásokat, amelyeket a Web Standards Project (WaSP) által lefektetett szabványoknak megfelelő honlapok készítői alkalmaznak. Ezek között van többek között a World Wide Web Consortium (W3C) által kidolgozott HTML 4, XHTML 1.0 és CSS2 specifikáció, a DOM2 vagy az SVG formátum. A tesztet elsőként a nyílt forrású WebKit alkalmazás-keretrendszer teljesítette, amely többek között az Apple Safari és a Google Chrome böngészőknek és az Adobe AIR vagy Google Android platformnak is a motorja.

Az Opera 10 alfája letölthető az Opera honlapjáról.

Azóta történt

Előzmények

  • Letölthető az Opera 9.6

    Gyorsabb és biztonságosabb lett a böngésző, de a köztes verzió tartalmaz néhány olyan újdonságot is, melyek kényelmesebbé teszik a használatát.

  • Szédületes tempót diktál az Opera

    Két nappal az Opera végleges 9.52-es változatának megjelenése után bemutatták a következő nagyobb lépést, a 9.6-ot.