Exportálnánk a magyar online pénztárgépek rendszerét

Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár szerint egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a magyar gazdaságfehérítő találmányok iránt.

Az államtitkár abból az alkalomból adott nyilatkozatot az MTI-nek, hogy egy, a szaúd-arábiai adóhivatal vezetőiből álló magas rangú küldöttség háromnapos, szerdán véget ért látogatást tett Budapesten, melynek középpontjában az online pénztárgépek rendszere állt.

Izer Norbert azt emelte ki, hogy Magyarországon az adócsökkentések ellenére folyamatosan nő az államkassza bevétele, e látszólagos ellentmondás egyik legfőbb magyarázata a gazdaság fehéredése, amelyet még az Európai Bizottság is kiemelt, amikor az úgynevezett adórésről szóló tanulmányában elismerte, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar találmányokra.

Az államtitkár szerint a feketegazdaság elleni eredményes küzdelem híre egyre távolabbi országokba is eljut. Az idén már Kolumbia figyelmét is felkeltette a magyar online pénztárgép gazdaságfehérítő hatása. A görögök áprilisban tanulmányozták a rendszert, így nem kizárt, hogy hamarosan magyar szisztémájú pénztárgépekbe üthetik bevételeiket a görög boltosok is. Most pedig Szaúd-Arábia, egy teljesen más költségvetési szerkezettel bíró ország érdeklődik az online megoldásaink iránt – hangsúlyozta az államtitkár.

„Míg hazánkban a költségvetés állami bevételének 95 százalékát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal biztosítja az adók beszedésével, addig az ázsiai országban a költségvetés bevételek 80 százaléka nyersolaj exportból származik. Szaúd-Arábia az általános forgalmi adót is csak tavaly vezette be” – ismertette Izer Norbert.

Suhail Abannmi, a szaúd-arábiai adóhivatal vezetője elmondta, hogy a cél nemcsak az, hogy a 2018-ban bevezetett áfát megfizessék az államkasszának a gazdasági élet szereplői, hanem az is, hogy a szaúdi hivatal is segítse az adózókat olyan digitális szolgáltatással, amely az adókötelezettségeik teljesítését a lehető legkönnyebbé teszik.

Azóta történt

Előzmények