Ombudsmanok támadják az iTunest

A svéd fogyasztóvédelmi szövetség képviselője szerdán bejelentette, hogy az iTunes kapcsán felmerült jogi problémák miatt – más skandináv jogvédő szervezetekkel együtt – nemsokára találkozni fognak az Apple Computer vezetőivel. Ahogy erről már korábban is beszámoltunk, szerintük az iTunes megsérti a fogyasztói jogokat.

Júniusban a dán, a svéd és a norvég fogyasztóvédelmi szövetségek közösen írtak levelet az Apple-nek, melyben azt állítják, hogy a fogyasztóknak alapvető jogokról kell lemondaniuk, amikor zenét töltenek le az iTunesról, mert a legálisan vásárolt terméket nem használhatják fel szabadon. Marianne Abyhammar svéd ombudsman most azt nyilatkozta, hogy az amerikai vállalat írásban válaszolt panaszukra, s a levélben kifejezték azon óhajukat, hogy személyesen is szeretnének találkozni a skandináv jogvédőkkel – érveiket szemtől szemben kívánják részletesen kifejteni. Marianne Abyhammar kijelentette, hogy örömmel fogadták a tárgyalási hajlandóságot, s a tervek szerint a találkozót Oslóban mihamarabb megrendezik, ha lehetséges, még szeptember elején. A norvég szövetség szerint a fogyasztók szempontjából a legfőbb ellenség a DRM (Digital Rights Management – digitális jogkezelés), amely egy adott gyártó adott termékéhez kapcsolja a letöltött zenék lejátszását.

A skandináv jogvédők mostani határozott lépései részei annak az „ellenállási mozgalom”-nak, mely Európában az iTunesszal kapcsolatban kibontakozott. Nemrégiben a francia törvényhozás próbálta megakadályozni („anti-iTunes törvény”), hogy a szolgáltatók és gyártók olyan titkosításokat használjanak, amelyek csakis az ő eszközeik és szoftvereik számára feloldhatóak. A törvényjavaslatot, amelyet a francia parlament mindkét háza támogatott, az alkotmánybíróság visszautasította – igaz, leginkább a miatt, mert szerintük kompenzációt kellene fizetni azoknak a cégeknek, melyeket másolásvédelmi technológiájuk megosztására kényszerítenének. Így a törvényjavaslatot végül csak e kifogásnak megfelelően, erősen „felvizezve” fogadták el: a gyártók kérhetnek ugyan technológiai információkat az Apple-től az általuk használt DRM-ről, ennek fejében viszont kompenzációt kell fizetniük.

Valószínűleg a francia törvény körül kialakult vihar tapasztalatai is érezhetőek az északi jogvédők jelenlegi tevékenységében. Lars Helgesen, norvég ombudsman szerint először magát a problémát kell tisztán látni, azután kell a megoldást keresni. Egyelőre nem terveznek jogi lépéseket, igyekeznek tárgyalásos úton feloldani a feszültséget, s csak akkor fordulnak a szabályozás felé, ha a megbeszélések nem vezetnek eredményre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények