Hogyan nézzünk ingyenesen olimpiát a neten, ha tiltják?

A hálózatok dinamikus fejlődése következtében a jövő meghatározó iparága lesz a már a jelenben is meglehetősen erős online műsorközvetítés, és ebből a szempontból is igen tanulságos annak az amerikai sportrajongónak az elég nagy port felvert esete, aki sok más hozzáértőhöz hasonlatosan megkerülte az NBC tévétársaság Egyesült Államokra vonatkozó korlátozását, hogy a BBC netes adását nézhesse.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a 31 éves, rendszergazdaként dolgozó, kaliforniai Jason Legate mindössze tíz percet áldozott arra, hogy egy virtuális magánhálózat (virtual private network – VPN) segítségével 12 órán át nézhesse az online közvetítést.

A történtek hátterében az áll, hogy az NBC 1,18 milliárd dollárért megvette az olimpiai játékok tévés és internetes közvetítési jogát az Egyesült Államok területére, így az országban csak az ő tévécsatornáikra is előfizetőik nézhetik élőben az eseményeket. A tévében késéssel adják a versenyek egy részét, az online élő adás csak azok számára elérhető, akiknek egy szolgáltatónál van olyan kábel- vagy műholdas tévéelőfizetése, amely tartalmazza a CNBC-t és az MSNBC-t, ők kapnak jelszavas hozzáférést a netes élő közvetítésekhez. Az elsősorban a profitmaximalizálást szem előtt tartó üzleti modell következtében kimaradt és feldühödött emberek számát szaporították azok az előfizetők is, akik az NBC-stream akadozása és a túl sok reklám miatt elégedetlenkednek.

Az NBC gyakorlatát megelégelők, illetve a háromhetes rendezvény miatt kábelre előfizetni nem kívánók csoportja ezért igyekezett más megoldásokat találni, és a VPN-ek segítségével számítógépük úgy jelenik meg a világhálón, mintha nem az Egyesült Államokból csatlakoznának fel, hanem a szintén országkorlátot felállító Kanadából vagy Nagy-Britanniából, így szabadon nézhetik a kanadai vagy a brit közvetítéseket – ugyanazt a módszert használják, mint például a kínaiak, amikor tiltott weboldalakhoz kívánnak hozzáférni.

A médiasztárrá vált Legate egyébként rendelkezik megfelelő előfizetéssel, de ő elvből, tiltakozásból választotta a VPN-t, mivel az NBC ugyan szinte mindent közvetít élőben, ám a megnyitót és a záróünnepséget nem, márpedig a rendszergazda azokat sem akarja kihagyni.

Az NBC egyelőre nem kívánta kommentálni a mozgalmat, így nem tudni, hogy most vagy később fellépnek-e a VPN-szolgáltatások ellen, mindenesetre számukra meglehetősen sikeres a vállalkozás, mivel a renitensek száma elhanyagolható, és naponta átlagosan 36 millió nézőről számoltak be az első három napon.

Azóta történt

Előzmények