Megtalálták a régió legöregebb PC-it

Az Intel a helyi médiával és disztribútorokkal együttműködve hirdette meg az elmúlt két évben öt közép-kelet-európai országban – Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – azt a versenyt, melynek keretében felkutatták a vállalatoknál vagy egyéb szervezeteknél használatban lévő legrégebbi személyi számítógépeket. Mostanra ismertté vált a verseny valamennyi győztese. A pályázat célja az volt, hogy kihangsúlyozza: a személyi számítógépek és más informatikai berendezések felfejlesztésének hosszú távú halogatása kockázattal jár, továbbá üzemszüneteket és magas adminisztrációs költségeket okozhat.

A csipgyártó közleménye szerint egészségügyi, oktatási intézmények, kormányzati és nonprofit szervezetek, ingatlan- és szolgáltató cégek, sőt még a rendőrség regisztrált PC-ket a versenyre. A nevezett gépek kevesebb mint harmada volt ismert márkatermék, a többség külön alkatrészekből összeállított vagy noname masina volt. A processzorok skálája a 120 MHz-es Intel Pentiumtól egészen a piacra 1978-ban bevezetett 8086-os processzorig terjedt.

Hirdetés

Nyerő gépek

A győztes bolgár PC tulajdonosa egy kisvállalat az ország északkeleti részén található Ruse városából. A jelenleg elektronikai termékekkel kereskedő cég szövegszerkesztésre és fogyasztói adatok rögzítésére egy 1986-ban gyártott, 640 kbyte memóriával és 10 megabájtos merevlemezzel felszerelt IBM PC-t használt. A 90-es évek elején egy, a számítógépbe épített speciális lejátszókorongnak köszönhetően a PC alkalmas volt arra, hogy nagyobb összejövetelekre és különféle eseményekre készült videofilmeket feliratozzanak vele.

A regisztrált cseh vállalatok közül végül a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémiájának Fizikai Intézete került ki győztesen. Ez az intézet még napjainkban is egy 1989-ben gyártott Intel 80286 6/12 MHz típusú gépet használ. A gépet a ferromágnesesrezonancia-laborban használják a berendezések működésének koordinálására, átlagosan heti három alkalommal.

A 2004-ben lebonyolított magyar pályázat győztese egy kis szombathelyi cég tulajdonában állt immár 25 éve. Horváthné Károlyi Piroska az Intel 1980-ban gyártott 8088-as processzorával ellátott, 8 MHz-es frekvencián működő számítógépét nyúltenyészete körüli adminisztratív teendők ellátására használta.

Romániában a legrégibb, még működő PC-re egy üveggyárban bukkantak Dicsőszentmártonban, egy Marosvásárhelytől 40 kilométerre fekvő településen. Ezt a Hyundai gyártotta, 6 MHz-es Intel processzorral működő masinát egyszerűbb számlák és adatok tárolására használták, a tulajdonos szerint erre a feladatra tökéletesen meg is felelt.

Szlovákia győztese a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Tudományok Intézete lett, mely egy 1986-ban gyártott, Intel 8086/8 MHz-es processzorral szerelt személyi számítógépet használ. A PC – mely egy neutrondetektor adatait gyűjtötte össze és archiválta a Lomnici-csúcs legmagasabb pontján, 2633 méteren – napi huszonnégy órás használatban volt.

És a tanulság

Az Intel a győztes gépeket a legújabb processzoraival szerelt PC-kre cserélte. A csipgyártó a verseny eredményeit összegezve rámutatott, hogy a cégek különböző okokból – például speciális, már megszokott szoftverek használata, anyagi korlátok vagy éppen érzelmi motívumok – miatt hosszabbítják meg számítógépeik használati időtartamát. A cég a versennyel arra próbálta meg felhívni a figyelmet, hogy az elavult géppark üzemeltetése jelentős többletköltséggel jár, ezért érdemes rendszeresen frissíteni a gépparkot. Mint közleményükben fogalmaznak: minél öregebb egy gép, annál többe kerül működtetése, mivel ezek a rendszerek rengeteg időt, emberi erőforrást és alkatrészt igényelnek, mely megdrágítja javításukat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények