Újabb online zeneáruház indult hazánkban

Elindult az első magyar nonprofit alapon működő, internetes letöltő-zeneáruház, a portállá fejlődést megcélzó www.dalok.hu. Eddig 30 ezren kattintottak az új szájtra, akadt, aki 10 ezer forint értékben vásárolt – tájékoztatta a Napi Informatikát Biljarszki Emil, az oldal egyik szerkesztője. A szájtot a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított Magyar Élőzene Művészeti Közhasznú Társaság működteti. A már elérhető mintegy 3000 felvétel és a videoklipek mellett nemsokára versek és komolyzene is helyet kap majd a dalok.hu-n. „Azon művészek számára hoztuk létre az oldalt, akik máshogy egyelőre nem tudnak eljutni a közönséghez” – mondta Biljarszki.

Két feltétele van a velünk való szerződéskötésnek: a minimális technikai színvonal és a jogszabályoknak megfelelő szöveg. A zeneszámokat nettó 99 forintért lehet megvásárolni, míg az albumletöltés legfeljebb nettó 1000 forintba kerül. A befolyó összeg egy része a jogdíjakra megy el, amit befizetnek az Artisjusnak, a pénz egy másik részét a technikai jellegű költségek emésztik fel. Mivel az oldal nonprofit módon működik, az előbbiek után fennmaradó összeget az előadók kapják meg. A művészek részesedése így a teljes összeg 50–80 százalékát is elérheti – írja a Napi Informatika. A dalok.hu-ról bankkártyás fizetéssel és SMS útján – a T-Mobile és a Pannon hálózatából – lehet vásárolni. „Nem követelünk kizárólagosságot az előadóktól, bármikor levehetik szerzeményeiket, szabadon rendelkezhetnek felettük” – hangsúlyozta Biljarszki. A dalok.hu működtetői a jövőben interaktívabbá szeretnék tenni oldalukat, és songs.hu néven külföldön is megjelennének a magyar zenékkel.

Nem lesz könnyű dolga az új zeneáruháznak, hiszen fő konkurens, a T-Online Zeneáruháza nemrég írt alá megállapodást a Hungaroton Records Kft. kiadóval, így kínálatuk 18 ezer új magyar zeneszámmal háromszázezerre bővült. A single track letöltések száma öt-hatszorosa az albumokénak, ám a nemzetközi aránytól ez még nagyon elmarad. Az oldalt naponta több tízezren látogatják, nyáron ez az érték az internethasználat csökkenésével párhuzamosan visszaesik – mondta a Napi Informatikának Markó Tibor, a T-Online Magyarország Zrt. webes megoldások osztályának vezetője.

Azóta történt

Előzmények