Magyarországra jön az eMusic!

Az internetes zeneáruházat üzemeltető eMusic páneurópai terjeszkedésbe kezd, és ennek keretében a nagy amerikai vállalatok közül elsőként teszi a 25 EU-tagországban élő és így a magyarországi felhasználók számára is lehetővé boltja használatát. A szolgáltatás digitális védelem (DRM) nélkül, mp3 formátumban kínálja letöltésre a zeneszámokat, melyeket a vásárlók saját használatra annyiszor írhatnak ki CD-re vagy másolhatnak hordozható lejátszóra, amennyiszer csak kedvük tartja.

A zenepiac háromnegyedét kezében tartó négy óriáskiadó nem véletlenül maradt távol az eMusictól, amely ezért a mainstream muzsikák helyett a független kiadók anyagaiból építette ki tekintélyes kínálatát: 8500 „indie” lemezvállalat 1,7 millió dala vásárolható meg a boltban. Az előadók között megtalálható Bob Marley, a Franz Ferdinand vagy Björk is. „A Sundance [filmfesztivál] műfajt csinált a független filmből, mi ugyanezt tesszük a független zenével” – magyarázta cége filozófiáját a Reutersnek David Pakman vezérigazgató. Az eMusic ennek ellenére sem tett le a Universal Music, a Sony BMG, az EMI Group és a Warner Music meggyőzéséről, de – tette hozzá a vállalatvezető – amíg nem egyeznek bele az mp3 formátumú terjesztésbe, nem lesz megegyezés.

Az eMusic ma az Egyesült Államok online zeneeladásainak 13 százalékáért felel, és ezzel olyan ismert márkákat utasít maga mögé, mint a Rhapsody, az MSN Music vagy a Napster. Az első helyezett Apple iTunes 60 százalékától azonban így is igen távol van. „A célunk az, hogy az EU-ban is rendkívül gyorsan bebiztosítsuk magunknak ugyanazt a helyezést, amelyet az USA-ban elértünk: az első helyet a független- és a másodikat az általános digitáliszene-eladásokban” – mondta Pakman.

Ez már itt Európa?

Az eMusic elsőként használta ki azt az Európai Bizottság egy tavalyi határozata által biztosított lehetőséget, hogy az EU összes tagországában érvényes licencet szerezzen. Az amerikai vállalat a holland Buma/Stemra jogkezelő szervezettel állapodott meg: ennek feladata lesz a részletes eladási adatok alapján a tagországok helyi szervezetei között elosztani a szerzői jogdíjakat. Az európaiak számára elérhető boltban havi előfizetési díjért lehet majd zenéket letölteni: 13 euróért 40 dalt, 17 eurórét 65-öt, 21 euróért pedig 90-et. Ezért a pénzért a megvásárolt számok a felhasználó tulajdonába kerülnek, semmiféle másolásra vagy élettartamra vonatkozó korlátozást nem tartalmaznak.

A híradásokból az derül ki, hogy az eMusic egyelőre nem tervez minden országban önálló boltot, az EU polgárai kezdetben a központi – angol nyelvű – szájton vásárolhatnak majd, és jövőre várható a német, francia és spanyol nyelvű honlap elindulása. Hazánkban az emusic.hu domén az amerikai vállalattal semmiféle kapcsolatban nem álló, székesfehérvári eMusic Kft. tulajdonában van; ez a cég fejlesztette ki a T-Online által üzemeltetett Zeneáruházat, és ma is DRM-megoldások, zenebolti alkalmazások és mobiltelefonos zenei szolgáltatások fejlesztésével foglalkozik. Hozzájuk eddig nem érkezett megkeresés az amerikai névrokontól a doménnel kapcsolatban – tudtuk meg.

Azóta történt

Előzmények