Kalózkodáson kaptak egy online zeneboltot

Az internetes zeneboltot üzemeltető Virgin France úgy vette fel kínálatába Madonna egyik slágerét, hogy letöltötte a kizárólagos terjesztésre jogosult távközlési vállalat honlapjáról, semlegesítette az eredeti másolásvédelmet, majd a sajátjával cserélte azt le. A kalózkodás 600 000 eurójába kerül a virginmega.fr oldalt fenntartó vállalatnak, amely azt állítja: a nyilvánvaló jogsértés egy partizánakció volt, amellyel az exkluzív szerződések ellen akartak tiltakozni.

Történt ugyanis, hogy a Hung up című Madonna-dal terjesztésére a kiadó Warner Music kizárólagos megállapodást kötött a France Télécommal (FT), amely tavaly október 18-tól kínálta internetes és mobiltelefonos letöltésre a nótát. A jogokat félmillió euróért vásárolta meg a távközlési vállalat. Amint a dal megjelent az FT kínálatában, a Virgin letöltötte, majd saját boltjában is árulni kezdte, ráadásul ezt mind a weboldalán, mind annak 1,2 millió példányban terjesztett hírlevelében reklámozta is.

„Ez egy hihetetlen sztori egy megbecsült cég által elkövetett egyszerű kalózkodásról. A Virgin szürreális módon viselkedett, amikor letöltötték a dalt, feltörték a benne lévő védelmet, majd felvették a weboldaluk kínálatába” – magyarázta Hervé Payan, a francia távközlési óriás tartalomszolgáltatásért felelős vezetője az esetről beszámoló International Herald Tribune-nek. Payan szerint ráadásul meglehetősen fapados módszerekkel dolgozott a Virgin: a digitális védelmet úgy iktatták ki, hogy analóg módon rögzítették a számot, majd ismét digitalizálták.

A Virgin a maga részéről csupán annyit mondott az esetről, hogy a vásárlók érdekeit tartották szem előtt a jogsértés elkövetésekor. Ők ugyanis elleneznek mindenféle kizárólagosságot, annak idején például az Apple-t is felszólították, hogy az iTunes zeneboltban kínált dalokat tegye kompatibilissé a zenelejátszók többségével. (Ma ezeket csak iPodokon lehet hallgatni.)

Az FT számára egyébként így is óriási siker volt az akció: az interneten 1 euróért, mobiltelefonra pedig 1,5 euróért kínált Madonna-slágert félmillióan töltötték le. A 600 000 eurós bírságból 250-250 ezret kap a távközlési vállalat és mobilszolgáltató leánya, az Orange, 100 ezret pedig a Warner Music.

Azóta történt

Előzmények