Összehangolt működésre képesek a világ leggyorsabb 3D nyomtatói

A Carbon M2 bemutatóján a SpeedCell technológiától jöttek igazán lázba a jelenévő gyártók.

A világ leggyorsabb 3D nyomtatóját gyártó Carbon bemutatta az M1 utódját, az M2 3D printert, ami kétszeres nyomtatási területtel (19cm x 11cm x 32cm) és intelligens összekapcsolási lehetőségével az ipari igényeket is kielégítheti. A sztereolitográfiás (SLA) nyomtatás híres arról, hogy rendkívül precíz, sima felületű tárgyakat készíthetünk, a funkcionális alapanyagoknak köszönhetően pedig speciális célú (sablonok, kiégethető modellek, dentál, stb.) nyomatok is gyárthatók vele.

A 75 mikronos (0,075 mm) felbontás messze nem a legjobb a piacon, ám a Carbon nyomtatói nagyjából százszor gyorsabbak, mint a konkurensek. Ez elég ahhoz, hogy kisszériás sorozatgyártást végezzenek velük. A különbség a CLIP (Continouos Liquid Interface Production) technológiából adódik, ami szemben a hagyományos sztereolitográfiás nyomtatással megállás nélkül képes dolgozni.


[+]

A CLIP szabadalmát az EiPi Systems jegyezte be (Joseph DeSimone, Alexander Ermoshkin, Nikita Ermoshkin és Edward T. Samulski), a továbbfejlesztést már CARBON3D védjegy alatt DeSimone vezetésével a Carbon végzi. A vállalat bemutatta a SpeedCell megoldásait, amivel az M szériás 3D nyomtatókat képes közös működésre bírni, illetve a szintén újdonságnak számító Smart Part Washerrel akár azonnal sterilizálható az elkészült tárgy, illetve a felesleges műanyag újrafelhasználásra kerül.

A Design SpeedCell egy nyomtatót és egy mosót állít párba, míg a Prudiction SpeedCell egyszerre több gépet is kezelni képes. A Carbon M1 előfizetéses modellben évi 40 ezer dollárért, az M2 50 ezerért, míg a Smart Part Washer 10 ezer dollárért bérelhető.

Azóta történt

Előzmények