Hibás parancs miatt döcögött a magyar internet

Vasárnap késő délután az internetezők egy része számára elérhetetlenné váltak bizonyos magyar weboldalak. Mivel a legkülönfélébb címek esetében futhattunk bele a „kiszolgáló nem található” hibaüzenetbe, a problémát gyors reakcióidővel lekövető Hup.hu-n felvetették: valószínűleg a .hu alá tartozó domének feloldásáért felelős DNS-rendszerrel lehet gond.

Az IT café megkeresésére a magyar zóna karbantartásáért felelős Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) megerősítette, hogy néhány névszerver hibája okozta az egyes internetezőknél tapasztalható kimaradásokat. Martos Balázs, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: délután 5 óra körül karbantartást végeztek a szöveges webcímeket a számítógépek által értelmezhető IP-címekre lefordító rendszeren. Ez alatt a rendszergazda éppen az adatok frissülésekor egy rossz műveletet hajtott végre az egyik DNS-szerveren, ez volt a hiba okozója.

Emiatt bizonyos weboldalak esetében a szerver tévesen a „nem létezik” (NXDOMAIN) üzenetet adta vissza a beérkező kérésekre, így az adott oldalak elérhetetlenné váltak. Noha a hibát 15 percen belül kijavították, a rossz válaszok időközben néhány további névszerverre is átterjedtek.

Martos Balázs elmondása szerint a kritikus időszak körülbelül vasárnap este fél nyolctól fél kilencig tartott, a hibás válaszok frissülése aztán jellemzően egy órán belül megtörtént. Mivel a külső – például internetszolgáltatói – DNS-szerverek átmenetileg eltárolják, cache-elik a lekérdezési adatokat, a kiesés egyes internetezőknél hosszabb ideig is tarthatott (akár 24 óráig, az eltárolt adatok érvényességi idejének lejártáig is fennállhatott).


BIX-statisztika: nem látható visszaesés

A felhasználók attól függően futhattak bele a hibába, hogy melyik névszervert használták, ezeken milyen érvényességi idők voltak beállítva, ez pedig azon is múlott, hogy melyik szolgáltató ügyfelei. A fórumokon olvasható beszámolók szerint a UPC-előfizetőknél például alig jelentkezett a probléma, míg a Magyar Telekomnál jellemzőbb volt. Martos hangsúlyozta: a hiba korlátozott volt a szerverek és a tévesen feloldott címek tekintetében egyaránt, emiatt nem látható forgalomcsökkenés a Budapest Internet Exchange (BIX) forgalmában sem a megszokott hétvégi mintához képest.

Azóta történt

Előzmények