Az Ericsson 5G pluginekkel modernizálja a hálózatokat

A szoftveralapú pluginek rugalmas 5G-forradalmat hozhatnak a meglévő hálózatokban, közben javítják a szolgáltatók mobil széles sávú, rögzített vezeték nélküli és IoT-szolgáltatásait.

A vállalat közleménye utal arra, hogy az 5G-előfizetések terjedése 2020-ban kezdődik majd, és a számuk várhatóan gyorsabban fog nőni, mint a 4G-é. Az 5G fejlődését olyan alkalmazások segítik majd elő, amelyek hatással lesznek a fogyasztókra és az iparágakra is: az 5G-re várható új felhasználási területek, többek között a biztonságos, önvezető autók, távoli vezérlésű robotok, haptikus visszajelzésű drónok és rögzített vezeték nélküli háztartási eszközök – a száloptikai kapacitással vetekedve. Ezek eredményeképpen a mobil szolgáltatók már ma tervezik az 5G-jövőt.

Az Ericsson már több mint 20 vezető mobilszolgáltatóval működik együtt világszerte az 5G-hálózat kiépítésén és alkalmazásain, beleértve az 5G helyszíni tesztjeit 2016-ban. Az 5G-hálózatok rohamos fejlődésének és az 5G-szolgáltatások gyors elterjedésének elősegítésére az Ericsson bejelentette az 5G pluginek bevezetését. Ezek szoftveralapú innovációk, amelyek a lényeges 5G technológiai koncepciókat vezetik be a jelenlegi celluláris hálózatokba.

Az 5G-alkalmazások a meglévő hálózatokat fogják használni

Az Ericsson szakértői szerint az LTE bővülése és fejlődése tovább folytatódik, az egyre nagyobb számú előfizető és az extrém adat- és videó-alkalmazáslefedettség iránti növekvő igényeik miatt, valamint az új, kis teljesítményű, nagy kiterjedésű hálózati (LPWA) alkalmazások miatt a Dolgok Internetéhez (IoT). 2019-re az LTE lesz a domináns mobil hozzáférési technológia világszerte, és 2021 végére el fogja érni a 4,3 milliárd előfizetést.

Ezzel párhuzamosan az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi rádiós hozzáférési technológiák evolúciója, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő, globálisan szabványosított technológiák megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb hatótávolsággal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta csillapításra, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra. Azonban az 5G sikertényezője nemcsak az új frekvenciasávok hatékony kihasználása lesz, hanem annak biztosítása is, hogy „az egész több, mint a részeinek összessége”, amikor az LTE és az új rádiós hozzáférési technológiák kombinálásáról van szó.

Ez az, ahol az Ericsson 5G pluginek a képbe kerülnek. Ezek szoftveralapú innovációk, amelyeket az Ericsson rádiórendszere támogat, és amelyek olyan funkciókat valósítanak meg, amelyeket a szolgáltatók a jelenlegi hálózatokban az 5G-re való átálláshoz használhatnak.

A rugalmas hálózati fejlődés elősegítése

Peter Jarich, a Current Analysis fogyasztói és infrastrukturális szolgáltatások alelnöke elmondta: „Az 5G kétségtelenül lendületre tett szert a tavalyi évben. Azonban a spektrum kiosztása vagy elfogadott szabványok nélkül a szolgáltatóknak migrációs taktikát kell alkalmazniuk a jelenlegi hálózati beruházások kihasználásához az 5G fejlesztési stratégiákkal szinkronban. Az Ericsson 5G pluginjei ezt a rugalmasságot biztosítják, támogatják a korszerű hozzáférési technológiák telepítését rövid távon, és az 5G-re való felkészülés során.”

A világ mobilforgalmának negyven százaléka halad át Ericsson-hálózatokon, és az Ericsson lehetővé teszi, hogy ezek a hálózatok rugalmasan fejlődjenek a felhasználói igények, új alkalmazások és helyi piaci körülmények alapján. Az 5G pluginekkel a mobilszolgáltatók elkezdhetik az 5G technológia tesztelését és megvalósítását akár már az idei évben, és saját ütemezésük szerint fejleszthetik az 5G-t.

Az Ericsson 5G pluginek többek között:

  • Massive MIMO Plug-In: A Massive MIMO a Single-User MIMO (SU-MIMO) és a nyalábformálás kombinációja, korszerű antennákkal és nagy számú vezérelhető porttal. A Massive MIMO javítja a felhasználói élményt, valamint a hálózat kapacitását és lefedettségét
  • Multi-User MIMO Plug-In: a Massive MIMO-n alapuló Multi-User MIMO (MU-MIMO) azonos idő- és frekvencia-erőforrásokon forgalmaz adatokat egyszerre több felhasználó eszközeire úgy, hogy koordinálja a nyalábformálást. A MU-MIMO jobb felhasználói élményt biztosít, javítja a hálózati kapacitást és lefedettséget, és csökkenti az interferenciát
  • RAN Virtualization Plug-In: A RAN Virtualization javítja a hálózati hatékonyságot és teljesítményt azzal, hogy lehetővé teszi a virtuális hálózati funkciók (VNF) központosítását egy közös platformon, támogatva a 4G és 5G szabványt is
  • Intelligent Connectivity Plug-In: ahol az 5G és 4G lefedettségű területek átfedésben vannak, az Intelligent Connectivity lehetővé teszi, hogy a hálózat robusztus módon csatolja és intelligensen irányítsa az adatokat 4G és 5G között, az alkalmazások követelményei és a hálózati erőforrások elérhetősége alapján, növelve a 4G és 5G erőforrások kombinált adatátviteli kapacitását
  • Latency Reduction Plug-In: ez a plugin lerövidíti a hozzáférési algoritmusokat, és módosítja a keretstruktúrát az azonnali hálózati eléréshez és a gyakoribb adatátvitel lehetővé tételéhez. Ez csökkenti a tartalommegjelenítési (time-to-content) időt, és lehetővé teszi a valós idejű kommunikációt a legfontosabb 5G-alkalmazásoknak, például az intelligens járműveknek

5G plugin
[+]

Az Ericsson 5G pluginek 2016-tól kezdve állnak rendelkezésre a szolgáltatói tesztekre, és 2017-től lesznek elérhetők a kereskedelmi hálózatok számára.

Az 5G ökoszisztéma

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a rádió-hozzáférésig, a mobilközpontig és a felhőig. Az Ericsson 5G pluginek a rádiós hozzáférési hálózathoz és a technológiai innovációk használatára készültek, az Ericsson 5G rádió-testbed és a már telepített Ericsson 5G rádiós prototípusok alapján, Japánban, Dél-Koreában, az USA-ban és Svédországban. Az Ericsson 5G rádiós prototípusok több mint 25 Gbps-os csúcs földi irányú adatátviteli sebességet értek el.

Azóta történt

Előzmények