Elowan, a sétáló növény

A robotizált botanika első teremtménye nem egyszerűen a fény felé nő, hanem oda is gurul, ha kell.

Elowan a neve az első növényi terminátornak, ahol az élő szövet nem belső, hanem külső fémvázra került – vagyis inkább egy kerekekkel és némi elektronikával ellátott cserépbe, amelynek segítségével képes a fény irányába elmozdulni.

Az MIT médialaboratóriumában elkészített szerkezetet bemutatónak szánták arra, hogy milyen lehetőségek vannak a „kiterjesztett természetben”, a mesterséges és a valóságos világ összeolvasztásában. A szerkezet fontos részét képező, a növény gyökérzetébe, szárába és leveleibe is ültetett szenzorok az élőlény gyenge elektrokémiai jeleire figyelnek, így azokat is detektálják, amelyek alapból a fény felé növekedésre adnának parancsot. Itt azonban a szenzorok segítségével összegyűjtött jeleket erősítik és fel is használják arra, hogy a cserepet mozgató robotnak utasítást adva a fény irányába mozduljon el az egész cserép.

Természetesen a robotcserép csak demonstráció, ennél sokkal hasznosabb kiegészítők is elképzelhetők, többek között olyanok, amelyek reagálnak a kártevők, betegségek megjelenésére, vagy akár a talajban lévő tápanyagok szintjének változására.

Azóta történt