Kisípollak, vazzze…

A napokban az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal (USPTO) befogadta azt a szabadalmat, melyet a Microsoft még 2004-ben nyújtott be, s mely az audiotartalmak valós idejű cenzúrázását teszi lehetővé.

Ennek jelen pillanatban még semmi jelentősége nincs, ám az online játékokkal foglalkozó szaklapokon gyorsan végigfutott a hír, hiszen természetesen eszükbe jutott, hogy egy ilyen technológiával erősen be lehet avatkozni a játékok közben folytatott hangos kommunikációba. A leírás szerint ugyanis a módszer lehetővé teszi, hogy ha olyan szavak hangzanak el a játékosok beszélgetései közben, melyeket az adatbázis nem megfelelőnek ítél, akkor a szoftver ezeket kisípolja, más zajjal fedi el, vagy egyszerűen csak kivágja.

Ami ennél még komolyabban veendő, az az, hogy természetesen nemcsak a játékosok moderálására alkalmas a technológia, hanem például az élő tévéműsorok felügyeletére is: nem kell ezek után néhány másodpercnyi késleltetéssel sugározni az adást, hiszen a szoftver gyorsabb, mint a szerkesztő, aki a médiafelügyelettől rettegve koncentrál az elhangzó szövegekre.

S ha egy lépéssel még tovább megyünk, akkor a diktatórikus kormányzatok kiváló eszközt kaphatnak a kezükbe, hiszen ez az eljárás mindenféle digitális hangközvetítésnél alkalmazható: gyakorlatilag használhatatlanná lehet tenni a telefonokat a segítségével, csak elég sok kulcsszót kell megadni.

És akkor majd jönnek a virágnyelvek… Aztán a virágnyelvek dekódolása… Azután az új rejtjel…

Nem tudni, mi lesz belőle, de ha az Egyesült Államokban (s nem csak ott) mostanában dívó „Szülői felügyelet elektronikusan” (vezérelt slusszkulcs, követhető mobiltelefon, kamera otthon és az autóban, korlátozott számítógép-használat, vezetés közbeni telefonálás letiltása stb.) trendjét nézzük, akkor lesz egy-két vállalkozás, amelyik meggazdagodik ezen.

Azóta történt

Előzmények