Bill Gates egy titokzatos céget alapított

A Microsoftnál végzett munkáját idén hivatalosan is befejező Bill Gates annak idején számtalanszor elmondta az újságíróknak, hogy a jövőben a jótékonykodásra koncentrálja energiáit, s a Bill és Melinda Gates Alapítvány keretében kíván tevékenykedni. Két nappal ezelőtt azonban egy olyan hír röppent fel, mely szerint Gates új vállalkozást(?) alapított, melyről azonban a nevén kívül (bgC3) gyakorlatilag semmit sem tudni.

Az információt a TechFlash nevű, új weboldal tette közzé, melynek munkatársai azt feltételezik, hogy a bgC3 nem kereskedelmi jellegű egyesülés, hanem „think-tank”, egyfajta agytröszt. A szervezetnek már van bejegyzett honlapja, de jelenleg még csak a logót helyezték el rajta. A nyilvántartás szerint a társaságot még márciusban alapították Carillon Holdings néven, majd júliusban, Gates „nyugdíjba vonulása” után vették fel a jelenlegi elnevezést. A védjegy bejegyzésekor a tevékenységi kör leírása rovatba az került bele: „think-tank service”. Ez sok mindent takarhat: tudományos és technológiai szolgáltatásokat, ipari elemzést és kutatást, illetve számítógépes hardverek és szoftverek tervezését és fejlesztését. A cég székhelye Bill Gates otthonához közel, a Washington állambeli Kirklandben van.

Találgatások bőven vannak, a TechFlash például – belső forrásra hivatkozva – a következőképp oldja fel a nevet: bg – Bill Gates; C – Catalyst (vagyis katalizátor, utalva Gates új szerepére); 3 – az üzletember harmadik nagy vállalkozása a Microsoft és az Alapítvány után).

A Wall Street Journal szerint azonban Bill Gates egyszerűen csak hivatali kereteket teremtett jószolgálati, közvetítői küldetéséhez: alapított egy irodát.

Azóta történt

Előzmények