Novell: küszöbön áll a linuxos forradalom

Egy-másfél éven belül általánossá válhat a Linux az asztali számítógépeken – ezt jósolja Ronald Hovsepian, a Novell elnöke. Jól ismert, hogy bár a nyílt forrású operációs rendszer komoly sikereket ért el a szerverek piacán, a desktopokon egyelőre nem terjedt el, itt csak a hozzáértő felhasználók körében népszerű. A küszöbön álló PC-s áttörésről már eddig is számos vállalat vizionált, de mindeddig elmaradt a linuxos robbanás.

Hovsepian szerint azonban mára az operációs rendszer megérett ha nem is a teljes piac, de legalábbis három szegmens meghódítására – írja a CNET News.com. Ezek közül az első a nagyvállalati piac, ahol a dolgozók csupán néhány alapvető feladat elvégzésére – például internetböngészésre – használják PC-iket. Vonzóvá vált a Linux a kis- és közepes vállalatok vezetői számára, akik látványos megtakarításokat érhetnek el a windowsos licencdíjak megspórolásával. Végül pedig komoly a potenciál a brazil, az orosz, az indiai és a kínai piacon, amely különösen árérzékeny és amely még nem fektetett komolyabb összegeket a Windowsba. Hovsepian szerint Kína azért is kecsegtet komoly reményekkel, mert az a világ legnépesebb országában nemzetközi nyomásra lendületet vett az illegális szoftverhasználat elleni fellépés.

A Novell-elnök szerint természetesen a linuxos előretörésben komoly szerepe lesz a rövidesen megjelenő Suse Linux Desktop 10-nek, amelyből alkalmanként 3-5000 darabot fognak vásárolni már az idén is a cégek, jövőre pedig további lendületet vesznek az eladások.

Azóta történt

  • A Linux nem Windows

    Ne várjuk, hogy egy autóval úgy tudunk majd közlekedni, mint egy motorral – és fordítva.

  • Linux-víziók - a Válasz

    Két nappal ezelőtti olvasói levelünkre reagálva legújabb szerzőnk most Linuxszal kapcsolatos jövőképét foglalja össze.

  • A Novell hozta el a trófeát

    Az openSUSE-t, a Novell Open Enterprise Servert és a Mono projektet találták a legjobbnak a LinuxWorld konferencián.

  • Ismét nyereséges a Novell

    Az egy évvel korábbi veszteség után szerény profitot jelentett a szoftvervállalat. A Wall Street nem elégedett.

Előzmények