Tesztelhető az új Norton vírusirtó

A Symantec nemrég kiadta a Norton Internet Security 2009 komplett internetbiztonsági csomag és a Norton AntiVirus 2009 vírusirtó nyilvános tesztváltozatát – a bétákat bárki ingyen letöltheti a gyártó honlapjáról. A publikus tesztnek köszönhetően az érdeklődő felhasználók ellenőrizhetik, hogy megállják-e a helyüket azok az állítások, amelyeket az IT-biztonságban utazó vállalat tett az új termékekről. Például az, hogy a szoftverek kódját az új verzió fejlesztése közben utasításról utasításra átfésülték azért, hogy a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb motort tudják elkészíteni. A felmérések ugyanis azt mutatták, hogy a felhasználók leginkább az erőforrásigény és a gyorsaság alapján választanak biztonsági programokat, e téren viszont a Symantec szoftverei eddig nem jeleskedtek.

A gyorsulás már a telepítésnél érezhető, a folyamat legfeljebb 60 másodpercig tart a NIS 2009 esetében – állítja a cég. Ez annak köszönhető, hogy a Windows Installert lecserélték egy saját fejlesztésű telepítőre, amivel jelentősen csökkenteni tudták a telepítő csomag méretét. Optimalizáltak a tűzfalon is, amelynek sokkal kisebb az erőforrásigénye, mint a korábbi változatokban. A vállalat közleménye szerint a több mint 300 módosításnak köszönhetően a vírusirtó feleannyi memóriával is beéri, mint amennyit a leggyorsabb konkurens termék használ futás közben.

Újdonság, hogy a program a Norton-felhasználóktól nyert adatok alapján megbízhatónak minősített fájlokat nem vizsgálja, ami gyorsítja a szkennelést; illetve hogy önműködően felfüggeszti a figyelmeztetéseket és a frissítéseket játékok vagy prezentációk futtatása, filmnézés közben. Az átdolgozott kezelőfelületen egy processzorterhelés-jelző is látható, amely azt mutatja meg, hogy a védelmi szoftver, illetve az egyéb tevékenységek mennyire foglalják le a CPU erőforrásait. Ennek a logjából – állítja a cég – látható lesz, hogy a Norton akkor kezd el dolgozni, ha az egyéb felhasználás visszaesik.

Azóta történt

  • Informatikai vezető? Az milyen állat?

    A Symantec elemzése szerint a magyar cégek a legsebezhetőbbek közé tartoznak Európában: minden ötödik vállalkozást veszteség ér védelmi hiba miatt.

  • Téves biztonsági riasztás a Symantecnél

    Egy aláíratlan diagnosztikai rutin miatt több felhasználó kapott téves riasztást. Törölt hozzászólások, összeesküvés-elméletek, hackerek borzolták a kedélyeket.

  • Felhősít a Symantec

    Norton Online Backup néven indul el a vállalat cloud-bázisú, rendszeres biztonsági mentéseket végző alkalmazása.

Előzmények