Magyar szakember a vírusirtók tesztelését átalakító AMTSO vezetői között

Hirdetés

A vírusirtó programokat fejlesztő vállalatok maguk tervezik kidolgozni azt a módszertant, amellyel majd a független laborok és szaklapok tesztelik termékeiket. A kezdeményezés tavaly májusban indult el – miután több cég is kifogásolta, hogy a programjaik a nem megfelelő metodológia miatt szerepeltek gyengébben egyes teszteken – és idén februárban öltött hivatalos formát az Anti-Malware Testing Standards Organization (AMTSO) megalakulásával.

Nemrég megválasztották a szakmai szervezet vezetőit, akik között megtalálható Szappanos Gábor, a Virusbuster Kft. víruslaborjának irányítója is. „Régebben a védelem első vonalának a vírusellenes eszközök kézzel elindított keresőit tekintették, mára a kézi keresés – noha még mindig fontos szerepet tölt be a védekezésben – veszített a jelentőségéből. A felhasználók biztonságának fokozásában jelenleg a hozzáférések felügyelete és a többrétegű védelmi megoldások játsszák a vezető szerepet. Ugyanez a paradigmaváltás nem tükröződik a vírusellenes eszközök értékelésének módszerein. Fő feladatunk az, hogy a teszteket összehangoljuk a mai igényekkel és a mindennapi gyakorlattal” – vázolta az tennivalókat a szakember a magyar IT-biztonsági cég által kiadott közleményben. A Virusbuster fontos nemzetközi sikerként értékeli Szappanos beválasztását az irányító testületbe.

Az AMTSO tagjai között van többek között az AVG, a BitDefender, az ESET, az F-Secure, a Kaspersky Lab, a McAfee, a Microsoft, a Panda Security, a Symantec és a Virusbuster, illetve a tesztlaborok közül az AV-Comparatives és az AV-Test.org.

Azóta történt

Előzmények