Megállíthatatlan a Nintendo

A piac azt várja, hogy a DS és a Wii játékkonzol az idei karácsonyi szezonban is jól teljesít majd, ez az optimizmus lendítette ma délelőtt a Nintendo részvényárfolyamát 70 000 jen fölé. A 4,6 százalékos emelkedés a vállalat piaci értékét 10 billió jen (85 milliárd dollár) fölé tornászta, amivel olyan japán blue chipek mögé zárkózott fel a Mario, Pokémon és Zelda figurákat sikerre vivő cég, mint a Toyota vagy a Mitsubishi UFJ Financial Group. Az előbbi a világ legnagyobb piaci értékű autógyártója, az utóbbi pedig a legnagyobb japán bank – emlékeztet a Reuters.


Wii Fit: egy kicsi mozgás...

A Nintendo részvényárfolyama az elmúlt két évben több mint ötszörösére nőtt. A vállalat piaci érték alapján június végén előzte meg előbb a Panasonic és Technics márkáiról ismert Matsushita Electricet, majd néhány nappal később a Sonyt is, és vált így a szigetország legnagyobb szórakoztatóelektronikai cégévé. Mindezt úgy, hogy árbevétele csupán nyolcada a Sonyénak. Igaz, ha csupán a játékdivíziók teljesítményét hasonlítjuk össze, a különbség jóval kisebb, és az idén akár e mutató tekintetében is változhat a sorrend. A Nintendo az idei – 2008 márciusának végéig tartó – pénzügyi évre 1,14 billió jenes forgalmat jelez előre. És bár a Sony nem hozta nyilvánosságra, hogy mit vár a játéküzletágtól az idén, tavaly a veszteséges divízió árbevétele csak 1,02 billió jen volt, 12 százaléka a csoport teljes forgalmának.

A Nintendo-papírok jó teljesítményéhez hozzájárult az is, hogy a múlt héten a cég egy újabb kiegészítőt jelentette be a Wiihez. A külsőleg (és valamelyest működését tekintve is) leginkább egy szobamérlegre emlékeztető Wii Fit – amely december 1-jén kerül piacra Japánban – lényegében egy speciális kontroller, mely a játékos súlypontelmozdulásának érzékelésére épít, így a megfelelő szoftver révén aktív testmozgásra ösztökélheti a konzol használóját. Szakértők szerint az új vezérlő újabb lendületet adhat az alapgép eladásainak.

A közel egy évvel ezelőtt bemutatott Wii eddig világszerte 9,3 millió példányban kelt el, de a pénzügyi év végére a Nintendo 22,3 millió gépet tervez eladni. A közel ugyanakkor bemutatott Sony PlayStation 3-ból eközben 5 millió darab fogyott, míg az egy évvel korábban kiadott Microsoft Xbox 360 11,6 milliós forgalommal vezet – egyelőre.

Azóta történt

Előzmények