Nincs többé puskázás a norvég középiskolákban

Norvégiában a 16. életévüket betöltött egyes középiskolások részére – egyelőre kísérleti jelleggel – a kormány ingyen biztosít laptopot, ezzel segítendő iskolai kötelezettségeik ellátását és az egyenlő esélyek biztosítását. Az éppen folyó pilotban körülbelül 6000 diák vesz részt, amely lefedi a programban szereplő Nord-Trondelag megye 16-tól 19 évig terjedő korcsoportját. Tekintettel arra, hogy a projekt rendkívül sikeres, a norvég kormány komolyan fontolgatja annak teljes körű kiterjesztését az ország minden egyes középiskolájára.

A laptopok a diákok számára minden nélkülözhetetlen szoftverrel előtelepítve érkeznek, vagyis találhatunk rajta szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, számológépet és az éppen oktatott tantárgynak megfelelő speciális alkalmazásokat is; példának okáért, a médiaszakos hallgatók számítógépére az Adobe Photoshop kerül.

A projekt tervezői kiemelten gondoltak a biztonságra: vizsgák alkalmával egy speciálisan erre a célra készített szoftver lehetetleníti el az e-puskázást. Az írásbeli tesztek alkalmával a következő folyamat veszi kezdetét: a diákok letöltik egy weblapról a feladatsorokat, majd megkezdik a kitöltést. Amint a vizsga hivatalosan kezdetét vette, a felügyeleti rendszer bekapcsol, és nekiáll naplózni a leütött billentyűket, alkalmanként pedig lementi az aktuális monitorképet.

A diákok használhatnak ugyan nyelvhelyesség-ellenőrző segédalkalmazásokat, de minden egyéb program futtatása szigorúan tilos, ráadásul a felügyeleti rendszer segítségével arra is könnyen fény derül, ha a tanulók online próbálnának meg segítséget kérni. Előfordult például, hogy az egyik hallgató saját kezűleg tesztelte le a biztonsági szoftvert: tiltott fordítóprogramot indított el, majd beírta a következő szöveget: „ha látsz, állíts meg!” – látták, megállították azon nyomban. Norvégiában egyébként nem csupán a vizsgáról rúgják ki a puskázókat, hanem – a magyar oktatási rendszerben szinte elképzelhetetlen szigorral – gyakran az egész intézményből. Az illetékesek szerint egyébként sok diákot zavar, ha azt látják, néhányan csalással kovácsolnak előnyt maguknak a vizsgákon; a felügyeleti rendszer így gondoskodik arról is, hogy mindenki azonos esélyekkel vágjon neki a megmérettetésnek.

Azóta történt

Előzmények