A digitális átállás költségeihez a nyertes szolgáltató hozzá fog járulni

A múlt héten számoltunk be róla, hogy az parlament illetékes bizottsága jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, mely szerint a digitális átállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatot az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg. A döntés következtében az év végére elindulhat Magyarországon a mobiltévé, az ország területének több mint felén legalább 5 televízió, illetve az ország területének közel harmadán 12–18 rádió adása lesz elérhető ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással.

A döntés közzététele után azonban még számtalan kérdés merült fel (s még fog is), ezért néhány homályos pont megvilágítása érdekében megkerestük az NHH szóvivőjét, Márton Györgyöt.

NHH

Először is azt kérdeztük a szóvivőtől, hogy vajon a digitális adások vételéhez szükséges digidobozok (set-top-box) megvásárlásához kapnak-e a fogyasztók valamilyen támogatást. E készülékek megvásárlása sok embernek megterhelő kiadás lenne, s az egész világon gyakorlat, hogy a digitális átálláskor a fogyasztók támogatásban részesülnek.

NHH
Az "A" televíziós multiplex kiépítésére tett vállalás

Márton György kérdésünkre megerősítette azt az információt, hogy a győztes szolgáltató, az Antenna Hungária Zrt. csakis úgy nyerhette meg a pályázatot, hogy a digitális átállásról szóló törvény előírásainak megfelelően vállalta a fogyasztók támogatását a vevőkészülék beszerzésekor. Ezek szerint azoknak, akinek gondot okoz a digidoboz megvásárlása, lehetőségük lesz bérelni is azt, s ennek a díja a mindenkori minimálbér egy százaléka lesz, ami jelenleg havonta 600 forint körüli összeget jelent. Állami támogatásról nincs szó, az említett törvény úgy rendelkezik, hogy az átállás végső határideje előtt egy átfogó felmérés után az akkor hivatalban lévő illetékes miniszter jogköre lesz megítélni, hogy mekkora mértékű elmaradás van még, s ha úgy tűnik, hogy még mindig túl sokan csak hagyományos módon tudnak tévézni, rádiózni, s ennek anyagi okai vannak, akkor dönthet arról, hogy államilag is dotálják a digidobozok beszerzését.

NHH
A "C" televíziós multiplex kiépítésére tett vállalás

Mivel a múlt pénteki közlemény szövegében némileg furcsállhatta az olvasó, hogy a fizetendő díjakat nézve mind a rádió, mind a televízió esetében az a pályázó győzött, aki a kevesebbet ajánlotta, erre is rákérdeztünk. Emlékeztetőül, még egyszer a döntés indoklásából:

„A televíziós műsorszóró pályázat nyertese a minimális 300 millió Ft helyett 360 millió Ft-os egyszeri díjat fizet, az általa vállalt árbevétel-alapú pályázati díj pedig – az előírt minimumnak megfelelően – az éves árbevétel 3 százaléka. A másik pályázó 400 millió Ft-os egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott.”

„A rádiós műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogáért kiírt pályázat nyertese 60 millió Ft-os egyszeri díjat fizet az előírt minimálisan 50 millió Ft helyett, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig az előírt minimumnak megfelelően az éves árbevétel 0,5 százaléka. A másik pályázó 125 millió Ft-os egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott.”

NHH
A DVB-H mobiltévés hálózat kiépítésére tett vállalás

Márton György elismerte, hogy némileg félrevezető lehetett a közleményben a díjak összehasonlításának ilyen módon történő hangsúlyozása, ám rámutatott arra is, hogy szerepel a következő két mondat is:

„A televíziós pályázaton maximálisan elérhető 100 pontból az Antenna Hungária 88,509 pontot, a Digital Broadcasting pedig 83,781 pontot szerzett.”

„A rádiós pályázaton szintén 100 pontot lehetett elérni. A pályázók közül az Antenna Hungária 90,007, a Magyar Rádió pedig 85,158 pontot szerzett.

Vagyis arról van szó, hogy a – szintén a már említett törvény által szabályozott – a számtalan feltétel közül az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj csak két tétel, a pályázóknak számtalan egyéb előírásnak is meg kellett felelniük, s ezeket összesítették egy pontrendszer alapján, s eszerint az Antenna Hungária lett a győztes, mivel hiába voltak az említett megajánlott díjak magasabbak a veszteseknél, de több más vállalást – például az eszközbeszerzés támogatása, a közszolgálati műsorok közvetítése stb. – alacsonyabb színvonalon teljesítettek volna. Márton György felhívta a figyelmet arra, hogy amint megszületik a hivatalos döntés, akkor nyilvánosságra hoznak minden dokumentációt, s az érdeklődők pontról pontra megvizsgálhatják az ajánlatokat, illetve a pályáztatók döntéseit is.

A közlemény nyomán felmerült még az is, hogy milyen ütemezésben fog bővülni a digitális adások foghatósági területe. Az NHH hivatalos közleménye a hivatal honlapjáról bárki számára elérhető PDF-formátumban, ahol térképek mutatják be a fejlesztés lépéseit (hírünk illusztrációi innen valóak).

NHH
A VHF sávú digitális műsorszóró hálózat kiépítésére tett vállalás

Azóta történt

Előzmények