Elindul a kormányzati gerinchálózat

2011 decemberétől fokozatosan átterhelik az elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) szolgáltatásait a Magyar Villamos Művek szabad hálózati kapacitását igénybe vevő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra – jelentette be tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca közleménye szerint a kormányzati célú hálózatok egységesített és racionalizált üzemeltetést, fejlesztést lehetővé tévő keretek közötti kezelése jelentős költségmegtakarítást eredményez a kormányzati informatikában.

2011 elején megkezdődött a korábban „párhuzamosságokkal terhelten, pazarlóan működtetett” kormányzati célú hálózati rendszer konszolidációja. Ennek leghangsúlyosabb eleme volt az EKG-szolgáltatás átalakítása a nemzeti fejlesztési miniszter által kinevezett Both Zoltán miniszteri biztos koordinálása mellett. A miniszteri biztos vezetésével megalakult a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt állami tulajdonú vállalatok és intézmények – többek között a Magyar Villamos Művek Zrt. – erőforrásainak bevonásával, és több munkacsoportban megkezdődtek az átalakítás előkészületei a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat kialakítása érdekében.

Az új működési modell szerint az EKG-szolgáltatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyújtja majd a Magyar Villamos Művek által biztosított nagy sebességű, eddig kihasználatlan gerinchálózaton. A projekt megvalósítása az előzetesen megállapított ütemterv szerint halad, ennek megfelelően 2011 decemberében megtörténik a jelenlegi szolgáltatás átterhelése az állami tulajdonban lévő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra, majd 2012. január 1-jével megindul az átmeneti működési modell szerinti szolgáltatásnyújtás.

Az eddig piaci viszonyok között működtetett, javarészt a Magyar Telekomtól bérelt központi hálózati infrastruktúra állami kiváltását a minisztérium szerint a gazdaságosabb konstrukció mellett hálózat- és nemzetbiztonsági szempontok is indokolták.

Azóta történt

Előzmények