Séta közben meghackelnek


Ezúttal is számos újonnan felfedezett biztonsági rés bemutatásával jelentkezik az idei Ethical Hacking konferencia. A május 9-én megrendezendő eseményen lesz többek közt célzott támadás iOS eszközök ellen, megvizsgálják a felhőalapú antivírus szolgáltatások biztonságosságát, illetve egy képzelt, de valóság inspirálta számítógépes incidens meglepő kivizsgálására is sor kerül.

A NetAcademia Oktatóközpont új helyszínen, de immár hatodik alkalommal rendezi meg az Ethical Hacking konferenciát: „Tavaly 400 fővel a helyszín befogadóképességét feszegettük, ezért idén új helyen, a Lurdy Ház mozijában alakítjuk ki az esemény helyszínét, mely 500 résztvevő befogadására képes” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. A szakember hozzátette, hogy a helyszínen kívül minden más változatlan marad, vagyis idén is izgalmas törésekkel, élő hackelésekkel, újonnan felfedezett biztonsági rések demonstrálásával jelentkeznek, és felvonultatják előadóként a szakma legjobbjait.

Törések földön és égben

Előfordul, hogy egy informatikai eszköz nüánsznyi dolgokban jobb a konkurenseinél, ám éppen ezek az egyedi megoldások, kényelmet szolgáló funkciók okozzák a felhasználók vesztét. Tomcsányi Domonkos a Boadree Zrt. képviseletében az iOS rendszerek egyedi wifi hotspot kezelésében mutat olyan réseket, melyek segítségével akár séta közben fel lehet törni a mit sem sejtő felhasználók iOS eszközeit, és átvenni felettük a teljes hatalmat. Balázs Zoltán, a Deloitte IT biztonsági szakértője azt vizsgálja, milyen kliensoldali védelmek léteznek a bankokat támadó trójaiakkal és a rosszindulatú böngésző-kiegészítőkkel szemben, azok mi ellen védenek ténylegesen, illetve mi ellen nem.

Marosi Attila etikus hacker előadásában a vírusirtó szoftverek lerázására tesz kísérletet, viszonylag egyszerű trükkök alkalmazásával igyekszik majd átlépni az utolsó védelmi vonalat – a konferencián kiderül, hogy sikerül-e. Hasonló területre, ám már a felhőbe invitál Buherátor előadása is, melyben a Silent Signal biztonsági szakértője a felhőalapú antivírus szolgáltatások legfontosabb veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Izgalmasnak ígérkezik a valós számítógépes incidens ihlette nyomozás is, amit Vida Zsolt, a T-Systems Magyarország rendszermérnöke hajt végre. Ennek során egy, a rendszerbe betörő hacker által hagyott nyomokon végigjárva keresi a választ a „ki csinálta?, mikor csinálta?, illetve mit csinált?” típusú kérdésekre.

Azóta történt

  • Egy magyar szakértő 46 vírusirtót buktatott meg

    Az Ethical Hacking konferencia beharangozójaként az egyik előadó, Marosi Attila arról beszélt, hogy a vírusvédelmi szoftverek gyártói alapvető hibákat követnek el.

  • Májusban újra Ethical Hacking!

    Immár 7. alkalommal rendezik meg az Ethical Hacking Konferenciát, ahol a tervek szerint – május 22-én – a negyedik GSM szolgáltató is elstartol.

Előzmények