„A hackerek elleni versenyt szinte lehetetlen megnyerni”

Február 22-én és 23-án a bécsi Liechtenstein Palotában találkoztak a nemzetközi IT-közösség tagjai – az esemény több, mint 300, a JavaScript és a jQuery iránt érdeklődő, webtechnológiával foglalkozó szakembert és fejlesztőt vonzott. A Bécsben első alkalommal megrendezett jQuery konferenciára a világ minden tájáról érkeztek vezető szakemberek és területükön úttörőnek számító fejlesztők, hogy eszmét cseréljenek a webdesign, az alkalmazásfejlesztés és az okos TV-k új irányzatairól. A kétnapos konferencia központi témája az volt, hogyan tehető biztonságossá az internet a felhasználók számára.

Ahogyan Mike West, a Google biztonsági szakértője előadásában kifejtette: „…a hackerek elleni versenyt szinte lehetetlen megnyerni –  rengetegen vannak, és valószínűleg ugyanannyira érdekeltek az adatlopásban, mint mi abban, hogy megvédjük tőlük adatainkat. Már egy apró fejlesztői vagy biztonsági hiba is elég ahhoz, hogy védtelenné tegyen egy webhelyet a támadások ellen. Mivel a böngészőbe egyre több alkalmazáslogika kerül át, az alkalmazás e rétegének védelme mára kiemelt fontosságú feladattá vált. A Content Security Policy (Tartalombiztonsági Házirend) fontos lépés e cél elérésnek irányába, és a Chrome és a Firefox már támogatja is.”

jQuery

A konferencia egyik legnevesebb előadója, Patrick Lauke fejlesztőmérnök az „okos TV-kről” és a TV-s böngészőkhöz fejlesztett okostelevíziós appokról, illetve webtartalmakról beszélt a résztvevőknek: „A TV-appok kialakításakor figyelembe kell venni, hogy az alapul szolgáló hardver még csak a fejlődés korai szakaszában jár (lassú processzorok, korlátozott tárhely), ezért meglehetősen konzervatív kódolásra van szükség. Bár a TV-ket folyamatosan fejlesztik, egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a közeljövőben valóban bekövetkezik a TV-appok megjósolt felfutása.”

Christian Heilmann, a Mozilla fejlesztője és a JavaScript szerzője előadását a kreatív innováció kihívásainak szentelte: „A világ nagyon gyorsan változik. Az általunk megismert és megszokott internet is folyamatosan átalakul – nem csak az alkalmazott technológiák és követelmények tekintetében, hanem a felhasználók preferenciái tekintetében is. Egyre többen elsősorban és többnyire mobil eszközökről és tabletekről csatlakoznak az internetre, ami új kihívásokat hoz nekünk, fejlesztőknek.”

Azóta történt

  • Séta közben meghackelnek

    Az egyik legnevesebb hazai biztonsági találkozón ebben az évben is érdekfeszítő előadásokra ülhetnek be az érdeklődők.

Előzmények