Nem okozott csalódást az Intel

Az Intel a szeptember elején lehűtött előrejelzésnek megfelelő harmadik negyedéves számokról adott hírt. A világ vezető chipgyártója az elmúlt három hónapban 8,47 milliárd dollár árbevételt és 1,91 milliárd dollár, részvényenként 30 cent profitot ért el. Egy évvel korábban 7,83 milliárd dolláros forgalom mellett 1,66 milliárd dollár, részvényenként 25 cent nyereség jött össze. Minthogy a vállalat alulbecsülte az USA-n kívülre irányuló exportért járó múlt évi adókedvezményt, a jóváírások 3,6 centtel emelték a részvényenkénti profitot. Ezt nem számolva az eredmény megfelelt a Reuters által megkérdezett elemzők 27 centes prognózisának.

A forgalmat elsősorban a szerverekben és mobil készülékekben használt mikroprocesszorok vitték a vállukon, miközben a végfelhasználóknak szánt pc-k eladásai – főként az egyesült államokbeli kiskereskedelemben – gyengélkedtek. A vállalatnak valamelyest sikerült lejjebb szorítania az első félévben felhalmozott raktárkészleteket, de továbbra is visszafogja termelési kapacitását, mert még mindig van felesleg a viszonteladóknál.

Andy Branyt pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy az év eleje óta küszködő kommunikációs üzletág – mely a flashmemória-chipeket is gyártja és forgalmazza – az idén közel 600 millió dolláros üzemi veszteséget halmozott fel. Az elmúlt negyedévben a divízió flasheladásai nem nőttek, de az Intel úgy kalkulál, hogy ennek ellenére sikerült piaci részesedést lopnia a rivális AMD-től.

A hagyományosan erős negyedik negyedévben 8,6 és 9,2 milliárd dollár közötti árbevételt vár a vállalat, és a célkitűzés – valamivel az elemzői becslések alatti – 56 százalék körüli haszonrés elérése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények