Egységes európai e-könyv-piacot sürget Brüsszel

Az országhatárokon átnyúló páneurópai e-könyv-értékesítés és a méltányosabb áfaszabályozás mellett szállt síkra Neelie Kroes digitális menetrendért felelős uniós biztos és az európai könyvkiadás több képviselője. A biztos asszony által kerekasztal-beszélgetésre meghívott felek közös nyilatkozatot adtak ki. „Miközben az e-könyv-piac világszerte prosperál, addig Európa lábon lövi magát. A piacunk széttöredezett, aminek köszönhetően a szerzők milliókat veszítenek, a fogyasztók pedig a választás lehetőségét” – hangsúlyozta Neelie Kroes.

Az egyik kulcsprobléma, amit az aláírók szerint meg kell oldani, az áfaszabályozás, amely jelenleg hátrányosan megkülönbözteti az e-könyveket. Ma a 27 EU-tagországból 25 alacsonyabb áfakulcsot alkalmaz a nyomtatott könyvekre, miközben az elektronikus kiadásokra nem. Magyarországon például 5 százalékos a papírkönyvek és a hangoskönyvek adótartalma, de az e-könyveket mint „elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat” 27 százalékos áfa terheli. Az ebben az üzletben érdekelt vállalkozások szerint ez az egyik oka annak, hogy a digitális kiadások ára nem lehet elég vonzó a fogyasztók számára.

A felek sürgetik az e-könyv-piac korlátainak lebontását is. Ez egyrészt jelenti az országhatárokon túlnyúló, páneurópai könyvkereskedelmet, másrészt az eszközök közti átjárhatóságot. Azaz azt, hogy a felhasználók az egyik eszközön megvásárolt köteteket más készüléken, platformon is el tudják olvasni.

A kerekasztalon magyar fél nem vett részt, de az aláírók hangsúlyozták, hogy a nyilatkozathoz bármely, az abban foglaltakkal egyetértő érintett csatlakozhat.

Azóta történt

Előzmények