Jön az előfizetéses e-könyv-szolgáltatás

Egy kaliforniai kockázatitőke-alap 3 millió dollárt invesztált az idén nyáron alapított Oyster nevű vállalkozásba, mely az e-könyv-terjesztés és általában a könyvolvasás megreformálásán dolgozik. A cég egy olyan szolgáltatást akar elindítani, mely a regisztrált felhasználóknak havi előfizetési díj fejében hozzáférést biztosít egy nagy e-könyv-repertoárhoz – ahogy a Deezer vagy a Spotify a zenékhez, a Netflix pedig a filmekhez.

Oyster logóAz Oystert három fiatal álmodta meg: egyikük korábban az eBay által tavaly felvásárolt és a felhasználók ízlését feltérképezni próbáló Hunch fejlesztésén dolgozott, a másik kettő pedig a Google-nél. A még csak formálódó szolgáltatás szlogenje: „olvasd el az összes könyvet, amit szeretnél!”. A mintát a digitális zene- és filmterjesztés újabban népszerű előfizetéses konstrukciókból merítették, de ők nem akarnak teljes repertoárt adni, a kiadók minden kötetét felvenni a kínálatukba.

Az Oyster alapja egy mobilalkalmazás lesz – mely kezdetben iPhone-ra lesz csak elérhető –, ebben lehet majd a repertorában elérhető könyveket olvasni, ha úgy tetszik, kölcsönözni. A szoftver igyekszik majd feltérképezni az olvasottak alapján az ízlésünket, és újabb munkákat ajánl majd, de természetesen a szolgáltatásnak lesz egy közösségi eleme is: az ismerőseinknek magunk is ajánlhatunk olvasnivalót.

Az Oyster kizárólag kiadókkal köt megállapodást, szerzőkkel nem. Azt, hogy a kiadóknak tetszik-e ez a terjesztési modell, illetve a cég ajánlata, egyelőre nem tudni. Eric Stromberg, az egyik ötletgazda a TechCrunch-nak azt mondta: már több nagy kiadóval kötöttek szerződést. A kiadók az alapján kapnak részesedést a bevételből, hogy hányszor olvassák el a könyveiket.

Egyelőre a cég kifejezetten az okostelefonokra koncentrál, mert szerintük ez az legjobb eszköz az olvasásra, mivel mindig velünk van. Azt, hogy más operációs rendszereket és készülékeket (például tableteket) fognak-e támogatni, ma még szintén nem tudni.

Az e-könyv-piacon hasonló szolgáltatás még nem indult. Az Amazon ugyan biztosít könyvkölcsönzést az Amazon Prime ügyfeleknek, de ez csupán egy kötet kölcsönzését engedi meg egyszerre, és viszonylag szűk kínálatból lehet választani.

Azóta történt

Előzmények