A NATO vizsgálja az ellopott rakétadokumentumok esetét

Védett és bizalmas információk kerültek illetéktelenekhez, akik az internetes feketepiacon áruba is bocsátották ezeket.

A múlt hét végén megerősítést nyert az értesülés, hogy hitelesek azok a titkosnak számító dokumentumok, melyeket megvételre kínáltak fel egy orosz internetes fórumon.

A mintegy 70-80 gigabájtnyira becsült dokumentumcsomag feltételezhetően egy sikeres kibertámadás révén került illetéktelenekhez. Az adatok a 2001-ben olasz, francia és brit cégek által alapított, párizsi székhelyű, világszerte 13 ezer alkalmazottal rendelkező MBDA Missile Systems fegyvergyártó vállalattól származnak – az MBDA a rakétaiparban a világon a második, több mint negyven országba szállítanak rakétarendszereket: ebben a szegmensben csak a Boeing előzi meg őket.

Az értesülések szerint a cég által elismerten az MBDA-tól származó dokumentumok először orosz és egyiptomi piactereken jelentek meg, akkor az eladók 15 bitcoint (nagyjából 120 millió forintot) kértek értük. Ám nem nagyon érdeklődhettek utánuk, mivel az árat augusztus 19-én leengedték 1 bitcoinra.

Forrás: hackread.com
[+]

Az MBDA annyit közölt, hogy az adatok egy része biztosan tőlük származik, méghozzá egy kompromittálódott külső merevlemezről szerezhették meg a támadók. A konkrét támadás, melynek feltételezett részleteit és körülményeit nem ismertették, valószínűleg Olaszországban zajlott le, ezért az MBDA és a NATO itt indították el a tényfeltáró vizsgálatot.

hackread.com
[+]

Az adatok minősítéséről azonban a két fél mást állított a közleményeiben: az MBDA szerint a kikerült információknak nincs bizalmas vagy titkos minősítése, az ilyeneket tartalmazó belső vállalati hálózat pedig intakt, az adatok biztonságban vannak.

A NATO közleménye viszont arra utal, hogy a piactéren megjelent dokumentumok ugyan már több évesek, de vannak közöttük magas titkosítási fokozatúak is, melyek fegyverrendszerek tervezési dokumentációját, illetve egyéb, ma is releváns adatokat tartalmaznak a pl. Ukrajnában használt vagy a balti államokba is szállított fegyverekről. (A NATO-ban egy ötfokozatú skálát használnak az iratok titkosságának minősítésére, és a támadók által közzétett minták egy része a második és a harmadik titkosítási minősítést tartalmazta – „NATO CONFIDENTIAL”, illetve „NATO RESTRICTED”).

Előzmények