Kijavították a Voyager-1 hibáját

De a mérnökök még tovább dolgoznak, mert azt még nem tudják, mi okozta az üzemzavart.

A már a Naprendszer határán túl járó legendás űrszonda problémájáról idén májusban tett közzé jelentést a NASA.

A hiba igen furcsa természetű volt, ugyanis a gondot okozó egység az eszköz irányítórendszere (AACS) volt, mely önmagában hibátlanul működött – erre utalt az is, hogy a szonda biztonsági üzemmódja nem kapcsolt be, a jelek is megfelelő erővel érkeztek meg a Földre, vagyis az AACS jól pozicionálta az antennát stb. –, ám a kutatók szerint a kapott telemetriai adatok nem feleltek meg a valóságnak: úgy fogalmaztak akkor, hogy szinte véletlenszerűen generáltnak tűnnek.

Emellett a Voyager-1 többi egysége is hibátlanul működött, tovább gyűjtötte és továbbította a tudományos megfigyelések adatait.

A NASA közleménye szerint a mérnökök azt állapították meg, hogy az AACS egyszer csak egy régi fedélzeti számítógépen keresztül kezdte küldeni a telemetriai adatokat – ám mivel ez a számítógép tudomásuk szerint már évekkel ezelőtt leállt, a rajta átáramló adatok torzultak.

A gondot egyszerűen oldották meg: egy parancsot küldtek az AACS rendszerének, hogy egy másik, egy jól működő számítógépen át küldje az adatokat – ezzel a probléma meg is oldódott.

Ugyanakkor azt nem tudják, hogy az AACS miért kezdte a régi gépre küldeni az információkat. Amennyiben valahonnan egy helytelen számítógépes utasítást kapott, akkor fennáll egy másik rendellenesség is a szondán, amit még meg kell találniuk.

A mérnökök mindenesetre bizakodóak, úgy vélik, hogy ez a jelenség nem fogja komolyan megzavarni a Voyager-1 tevékenységét – de keresik a hibát.

Előzmények