Magyar fejlesztők dobtak ötletet a NASA-nak

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal versenyének döntősei a magyar programozók.

Újabb nemzetközi sikereket értek el a magyar mesterségesintelligencia-fejlesztők.

A hivatalos közlemény szerint a csapat egy korábbi ötlete már nyert egy világversenyt tavasszal. Most a NASA nemzetközi versenyének döntőjébe kerültek be egy olyan megoldással, amely az emberek belső biológiai órája alapján készít egyéni napirendet, hogy mindenki a lehető legtöbbet hozhassa ki magából.

A NASA SpaceApps az Amerikai Űrügynökség innovációs programja, mely elkötelezett professzionális és produktív környezet biztosításában az ötletek megvalósításához. A nemzetközi kihívás során a fejlesztőknek 3 nap alatt, 2020. október 2–4. között kellett fejleszteniük egy megoldást, amely az Űrhivatal által meghatározott valamely fontos problémára reagált. Ezek között voltak a fenntartható életmódhoz kötődő problémafelvetések éppúgy, mint a mérnöki tudást igénylő feladatok. A csapatok szabadon válogathattak a megoldani kívánt problémák közül. A hazai fejlesztők választása a fenntarthatóság kategóriáján belül, az alváshoz és az emberek napirendjének szervezéséhez kapcsolódó problémákra esett.

Értékelték

Több mint 2200 csapat közül került kiválasztásra az a körülbelül 400 megoldás, amelyek bekerültek a második fordulóba, a globális világversenybe. A kétfős magyar fejlesztőcsapat, dr. Ország-Krisz Axel és dr. Vécsey Richárd Ádám ötlete egy olyan program, amely az emberi cirkadián ritmus alapján készít személyre szabott napirendet. A napirend elkészítésekor a szoftver figyel a szükséges alvásmennyiségre, a munkaidőre, a pihenésre, gyógyszerek szedésének idejére, és még olyan tanácsokkal is ellátja a felhasználót, amelyek a világításra és az ideális környezeti hanghatásokra vonatkoznak.

Magyarország elhelyezkedéséből adódóan körülbelül azonos időzóna távolságra van mind a nyugati, mind a keleti partnerektől. Nagyon sok nemzetközi cég működtet hazánkban irodát, ahol a folyamatos kapcsolattartás kiemelt jelentőségű. Kis országként különösen fontosak a nemzetközi sikerek, amelyek révén jelen tudunk lenni a nemzetközi színtéren. Ez a verseny egy újabb lehetőség ahhoz, hogy egy hazai megoldás könnyebbé tehesse az emberek életét. A megoldás egyéni szinten remekül használható a hosszú repülőutak során tapasztalható időeltolódás, a jet lag negatív hatásainak csökkentéséhez. Vállalati környezetben a szoftver képes az eltérő időzónákban élők munkarendjét összehangolni, hogy a munka a lehető legkisebb megterhelést jelentse. Ha pedig valaki szeretne más bolygón élni, a szoftver képes kezelni a 24 órástól eltérő napi ciklusokat is. A fejlesztők bíznak abban, hogy a leendő magyar űrhajós, már az ő bevezetett megoldásukkal alkalmazkodhat majd az űrutazáshoz.

Tervek

A fejlesztők a versenyt követően, annak eredményétől függetlenül is folytatni kívánják az ötlet megvalósítását, mivel az űrhajósok által is alkalmazott technikák mindenki életminőségét képesek javítani. A program jelenlegi állapotában előre beállított képletek alapján becsüli meg a felhasználók szükségleteit, de a jövőben jelentős mesterséges intelligencia felhasználásával a szoftver képet lesz teljesen személyre szabott ajánlásokat tenni akár felhasználóknak, akár cégeknek, ha egy nagyobb vállalat használja a megoldást az alkalmazottai munkarendjének kialakításához. Ez ugyanis nem csak személyes szoftver, hanem egy komplex rendszer, melyben a globális dolgozói körrel rendelkező vállalatok is kialakíthatnak olyan munkarendet, ami a leginkább alkalmazkodik a munkavállalók cirkadián ritmusához, ezáltal védi a munkavállalók kényelmét, illetve a munka-pihenés egyensúlyt, miközben segít abban, hogy mindenki a legtöbbet hozhassa ki magából.

A csapat korábbi sikere a Deep Output Framework nevű megoldás, amely BuildforCOVID19 COVID-19 Global Hackathonon került be a legjobb 89 megoldás közé. Az egy a koronavírus pandémia kapcsán életre hívott világverseny volt azzal a céllal, hogy a résztvevőket összekössék olyan szervezetekkel vagy lehetőségekkel, amelyek segíteni tudják a vírus elleni harcot. A megoldás egy mesterséges intelligencia fejlesztéshez felhasználható speciális fájlformátum volt, amely egyszerre biztosítja a gépek gyors taníthatóságát, a betanítási adat kis helyen történő tárolását és az adatbázisban található adatok jogi védelmét azáltal, hogy a feldolgozás során eltávolításra kerülnek a benne lévő személyes és érzékeny adatok.

Azóta történt

Előzmények