A NASA megtette az első lépést a Holdra visszavezető úton

Ötven évvel az Apollo-program lezárása után újra kiemelt célpont lett a Föld kísérője.

Magyar idő szerint ma reggel háromnegyed nyolckor sikeresen elstartolt a Kennedy Űrközpontból az Artemis 1.

A misszióra induló eszköz két fő része: egyrészt a Space Launch System nevű hordozórakéta, illetve az általa szállított Orion űrkapszula. Ebben az első repülésben még nem vesz részt ember, az Orion kb. 100 km-re a Hold felszínétől áll pályára, innen bocsát ki kutató-, illetve a majdan megépülő űrállomás megépítését előkészítő eszközöket.

SLS
[+]

Ez az első misszió egyszerre jelképe a NASA törekvéseinek, illetve tesztje a 2017-ben indított, eddig kb. 40 milliárd dollárba kerülő nagyobb programnak. Amennyiben minden rendben megy, folytatódik a program: 2024-ben az Artemis 2 már négy űrhajóst visz Hold körüli útra, majd az Artemis 3 legénysége 2025-ben vagy 2026-ban már le is száll az égitestre – ez lesz az első ilyen alkalom az utolsó landolás, 1972 óta.

Artemis 1
[+]

A tervek szerint 2027-ben az Artemis 4 szállítja majd az első modult a Hold mellett építendő Lunar Gateway űrállomáshoz.

A program bevallott fő célja – a már szokványos kutatási feladatok mellett – hogy előszobául, teszthelyiségül, fejlesztői környezetként szolgáljon a legkésőbb 2040-ig megvalósítandó Mars-misszióhoz.

Azóta történt

Előzmények