Az Apple és a Google mobilpiaci uralmát vizsgálja a brit hatóság

A brit versenyhatóság arra kíváncsi, hogy az Apple és a Google mobilos rendszerei, alkalmazásboltjai és böngészői ártanak-e a fogyasztóknak.

Nagy-Britannia versenyhatósága úgy döntött, hogy vizsgálatot indít az Apple és a Google ellen: ezúttal arra kíváncsiak, hogy a két óriás meghatározó mobil operációs rendszerei, alkalmazásboltjai és webböngészői ártanak-e a fogyasztóknak.

A CMA piactanulmányának célja, hogy megállapítsa: a két óriás domináns szerepe révén elnyomja-e a riválisokat és megkárosítja-e a fogyasztókat, árt-e üzleteknek, fejlesztőknek.

A kormányzatok világszerte arra készülnek, hogy szigorú szabályozásokat vezessenek be az amerikai tech óriásokkal szemben, amelyek a világjárvány alatt még meghatározóbbá váltak. Amerikában és az EU-ban is számos vizsgálat folyik a big tech cégekkel szemben.

Nagy-Britannia a CMA-n belül külön részleget állít fel a tech óriások ellenőrzésére, továbbá a digitális verseny ösztönzésére. A CMA vezetője, Andrea Coscelli szerint már most aggasztó trendeket fedeztek fel, és úgy gondolják, hogy ellenőrzés nélkül a fogyasztókat és az üzleteket is kár érheti. A mostani vizsgálatról elmondták, hogy az eddigieknél jóval átfogóbb, szélesebb körű lesz.

Azóta történt

Előzmények